Lukáš Lukonič dáva tipy, hodnotí kampane a predikuje trendy pre rok 2024.
StoryEditor

Sunday ADucation: Vianočné mory, ale aj top kreativita

Lukáša Lukonič opäť dáva tipy na inšpiratívny reklamný obsah. Tentokrát sú témou vianočné kampane a trendy na 2024.

ChristMASS MARKET ads

Vianočné reklamy by si na deckofbrilliance zaslúžili vlastný pattern. 1 ks santu, 1 ks smutného zvieratka, šťastná rodinka po stranách. Posypať snehom, sladké na záver a je navarené. John Lewis vyšlapal chodníček, z ktorého sa, žiaľ, stala diaľnica k vianočnému klišé.

Nečudo, že keď sa popri tej šedej hmote v reklame objavia spermie, je oheň nie len v rozostrenom krbe, ale aj na streche. Gule trocha rozvíriť predvianočné stojaté vody mass marketovej reklamy mali v Marks & Spencer a hneď je označovaná za najlepší spot sezóny!

Dobrú robotu tento rok za mňa spravil aj vyššie spomínaný John Lewis, ktorému sa do vianočnej emócie podarilo priliať štipku LSD. No a páči sa aj práca od Apple. Konkrétne v podcaste Adweeku, kde si ako hosťa zavolali autora nejednej vianočnej bomby Ricka Brima. Vypočujte si celú epizódu Yeah, That‘s Probably an Ad s CCO adam&eveDDB a majte sa super:)

Vianočné špeciálky

Špeciálny deň si zaslúži špeciálne kampane. Guilty pleasure každého ideamakera, špeciálky. Jednoduché, originálne, sexi. Proste presný opak obligátne presladených tridsiatok, o ktorých hovorím v predošlej pasáži.  

Prvou z prác, ktorým dávam shout-out je FOOD PINTS od AMV BBDO. Tá stojí najmä na slovenej hračke. Doslova. Napriek tomu je dostatočne dôvtipná a originána, aby pobavila. Že nebudú fungovať na každom chodníku? Že video je len do kejsky? Že by si to žiadny skutočný pivkár neobul? Online video aj follow up na microsite funguje. Všetko ostatné je nepodstatné:)

 

Ďalšia super vianočná vec THE BEST GIFT. Využíva netradičné médium - bezpečnostný pás - ako symbol elegantne odkazujúci na darčekovú mašľu. Opäť. Fyzicky sa s tým pokojne mohlo stretnúť len 50 ľudí. Možno aj z nich to pochopila len polovica. Vôbec nevadí. Spravilo sa video? Spravilo. Dá sa veriť, že ľudí vďaka nápadu naozaj zaujalo? Dá.

V Holandsku a aj všade inde na svete majú ľudia na háku aktualizáciu softvéru. Vďaka tomu sa stávajú jednoduchým terčom pre hackerov. Tak im vláda poslala vianočné pohľadnice. No, fakt.:)

Že je na Ukrajine vojna ste vedeli. Ale že je tam aj rodisko asi najznámejšej a podľa mňa aj najamerickejšej vianočnej piesne Carol of the bells, to by som fakt nepovedal. Dajú sa vďaka tomu vyzbierať peniaze na humanitárnu pomoc? Samozrejme! Pozrite si prácu CAROL FOR CHARITY, ktorá pred pár mesiacmi v Portroži už stihla začať aj so zbieraním ocenení.

Adventná sviečka je o inom, ak odkazuje na 24 žien, ktoré boli zabité počas posledných Vianoc. Táto silná vec zo Švédska je asi témou trocha v kontraste s prianím "šťastné a veselé". Nuž ale aj také treba ukazovať. Prácu si môžete pozrieť TU

Popkultúrne trendy na 2024

Prelom rokov sa v komunikácii spája s predikovaním trendov na ten nasledujúci. No a kde doteraz vládla takmer výlučne dojmológia, tam je nadhodené na smeč pre toho, kto to spraví aspoň trocha exaktnejšie.

Introducing Pinterest Predicts 2024

Pracovníci sociálnej siete (is it?) Pinterest si nedajú pokoj ani na konci roka. Namiesto restu pri predvianočnej pinte v americkej centrálne v posledných rokoch vyhodnocujú milióny vyhľadávaní. Všeto, aby boli schopní predpovedať trendy na nasledujúce obdobie. Hrdo hlásajúc, že presnosť sa šplhá až k 80-tim percentám. Vzhľadom na fakt, že Pinterest je vlastne najväčším vyhľadávačom inšpirácií na svete, to vlastne celé dáva zmysel.

No ale teda trendy samotné..,

  • V móde by mal aj budúci rok hrať prvé husle retro štýl. V priebehu rokov posunutý do bizarnosti s názvom Eclectric Grandpa.
  • Najobľúbenejšie tvary by sa mali inšpirovať medúzou. V účesoch, fashion doplnkoch aj v domácnosti.
  • Nosiť sa budú aj mašle. Ideálne s podtitulom vác je vác.
  • Excentrickosti roku 2024 pridá vizualita ala Wes Anderson v spojení s maximalistickým prístupom k zariaďovaniu. Ktovieprečo je tento trend predpovedaný najmä pre kuchyne.
  • No a v rámci športov by sa mal podľa vyhľadávania stále viac do popredia dostať badminton.

Of kors to nie je všetko, ale šak nebudem tu už ďalej spojlovať.

Nech sa páči, tuto to je velice prehľadná webna, kde sú všetky trendy krásne spracované aj s vizuálnymi príkladmi.

Ak sa vám môj seriál páči a chceli by ste ešte viac tipov na inšpiratívny reklamný obsah, velice odporúčam sledovať ma na LinkedIne.

Diky a ŠNR, priatelia.

 

01 - Modified: 2024-03-03 13:58:53 - Feat.: - Title: Sunday ADucation: O tendroch, vedúcich a Super Bowle 02 - Modified: 2023-12-03 08:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #12: Dva knižné tipy na sviatky a legenda na pohľadanie 03 - Modified: 2023-11-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #11: Chat s Chadom a časť 2 s Miom 04 - Modified: 2023-10-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #10: Päť tipov Mia Valúšeka, traja králi a fejkový Chuck Norris 05 - Modified: 2023-09-03 08:28:23 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #9: P&G verzus Unilever a Monika Farkašová na feate
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 21:19