Lukáš Lukonič a jeho tipy a inšpirácie.
StoryEditor

Sunday ADucation #12: Dva knižné tipy na sviatky a legenda na pohľadanie

V blogu Lukáša Lukoniča tento mesiac o tom, ako sa dostal ku copywritingu, prečo sa treba vyžívať s smalltalkoch aj ako to bolo s najkreatívnejšou Super Bowl kampaňou.

Ako popisujú copywriting najlepší copywriteri?

Nikdy som sa nepovažoval za človeka, ktorý by mal výrazný talent na písanie. Napriek tomu, že som sa to naučil, keď som mal 4 roky a na základnej škole som sa umiestňoval v kadejakých písačských súťažiach. Keď mi v prváku na výške starší študent povedal, že k nim do agentúry hľadajú copywritera, moja reakcia bola, že na to asi nemám gramatiku a vlastne ani neviem, či by som to vedel robiť.

Prešlo pár mesiacov a ja som vďaka tomuto printu nastupoval v Istropolitane.:) Jak sa poví, život píše.

My copywriteri sa niekedy cítime oproti, napríklad, art directorom v nevýhode. Predsa len, ten Adobe balík je rovnaký všade. Stačí sa dohovoriť a človek môže pracovať za trojnásobné chechtáky. No a aj tá práca grafika je hmatateľnejšia. Keď rodič vysvetľuje na stretávke po 30 rokoch, čo to ten jeho syn robí, grafický dizajnér je určite reprezentatívnejšie ako náš chlievik "v Bratislave za počítačom".

Nuž ale na druhej strane sme to zväčša my, od ktorých sa očakáva nápad. A čo je krajšie ako ten kokaín čerstvo vymysleného nápadu?

Ja len, že ľúbim, čo robím. A viem, že nie som sám. Minimálne sa tak tvári ďalších 53 kamošov, ktorí dostali priestor v novom vydaní The Copy Book. Superhviezdy svetovej reklamy ako David Abbott, Lionel Hunt, Steve Hayden či Dan Wieden vám v tejto bezmála 550 stranovej biblii povedia ako copywriting vnímajú oni. Často k tomu pridajú aj veľmi konkrétne tipy a úkažky svojich prác. Super.

Týmto by som sa chcel poďakovať svojej priateľke, ktorá mi knižku zaopatrila k nedávnemu sviatku. Vianoce sa blížia a tuto si ju môžete kúpiť aj vy.

It‘s a fu*king legendary Tide Ad

Prečo sa počas Super Bowlu uspokojiť s jendým spotom, keď ich môže mať značka 53? Samozrejme, bez toho, aby musela platiť cent navyše.

Ako sa to dá? Tak, že máte výnimočnú agentúru a v tej výnimočnej agentúre má výnimočný kreatívec výnimočný nápad. Takáto súhra okolností sa, pravda, deje veľmi... no veď viete... málokedy.

Stala sa ale v roku 2018 v prípade značky z portfóia P&G. A bola to podívaná. Vypočujte si ako vznikala už legendárna It‘s a Tide Ad.

 

Rozprávať sa by nás malo baviť

Podtitul tejto knihy by mal byť Čaro smalltalku. Lebo o tom z veľkej časti je. O hľadaní pasie v tom, kvôli čomu má niekto skôr chuť čítať pašie.

Pri tom ako určite viete, v skutočnosti neexistujú obľúbené a neobľúbené veci, ale tie, ktoré nám idú a tie, ktoré nie. Ak mi niečo ide prirodzene lepšie ako ostatným, mám to rád a chcem to robiť. Ak, naopak, nevynikám, dám všetkým na známosť, že je to totálna kravina. Chápete. Ak náhodou nie, ospravedlňte ma. Predsa len, som po prečítaní Umění konverzace teraz nachvíľu nastavený skôr na osobnú výmenu informácií.

Akokoľvek smalltalky cool kids ohejtia, v niektorých situáciách sa im nevyhneme. Prečo na tom teda nekapitalizovať? Koľko vzťahov vzniklo nenápadným oslovením na bare. Koľko zmlúv bolo uzavretých po zoznámení sa na networkingovej akcii. Koľko príležitostí vzniklo z toho, že sa jeden jednoducho nebál spýtať.

Apropó, vedeli ste, že viac ako polovica vnímania človeka okolím sa odvíja od jeho neverbálneho prejavu? Aj o tom je v knihe Umění konverzace zaujímavá kapitola.

Byť dobrým rozprávačom kedysi patrilo medzi najdôležitejšie oblasti vzdelania. Jedna kniha z človeka Cicera nespraví, ale ja som ju zhltol za popoludnie popri cícerovej pomazánke. Myslím, že by mohla baviť aj teba.

Niektorým by som ju vyslovene odporučil.:)

Tuto si ju môžeš zadovážiť

Ak sa vám môj seriál páči a chceli by ste ešte viac tipov na inšpiratívny reklamný obsah, velice odporúčam sledovať ma na LinkedIne.

Diky a peknú nedeľu.

01 - Modified: 2024-03-03 13:58:53 - Feat.: - Title: Sunday ADucation: O tendroch, vedúcich a Super Bowle 02 - Modified: 2024-01-07 14:24:44 - Feat.: - Title: Sunday ADucation: Vianočné mory, ale aj top kreativita 03 - Modified: 2023-11-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #11: Chat s Chadom a časť 2 s Miom 04 - Modified: 2023-10-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #10: Päť tipov Mia Valúšeka, traja králi a fejkový Chuck Norris 05 - Modified: 2023-09-05 05:57:13 - Feat.: - Title: Lukáš Lukonič posilnil Wiktor Leo Burnett
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:57