StoryEditor

Smer stráca a dobieha ho SNS, z hry vypadlo OĽaNO. O Hlase najviac písali spisiakoviny.eu. výrazne viac ako ostatní

05.09.2023, 09:36
  • V spoločnosti Monitora vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023.
  • Toto je siedmy zo série blogov, v ktorom bude na webe Stratégií každý týždeň až do volieb prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledné dva týždne udialo.
  • Čo sa dozviete?
  • Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?
  • Aký sentiment majú jednotlivé články?
  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky?
  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?
  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

Strana Hlas si za ostatné dva týždne odniesla až 131 zmienok na neznámom portáli spisiakoviny.sk, čo bolo najviac spomedzi všetkých médií. V tabuľke 40 najčítanejších článkov sa však nenachádzal žiaden z nich. Výrazne viac sa v médiách spomínala aj Slovenská národná strana, ktorá predbehla aj Sasku či Progresívne Slovensko. Na začiatku posledného mesiaca pred voľbami sa tak výrazne zamiešali karty.

Najmedializovanejšie strany

Ostatné dva týždne to v médiách vyzeralo tak, že čím bližšie sú voľby, tým viac sa stierajú rozdiely v medializovaní jednotlivých strán. Aj preto je stále náročnejšie zobrať si výraznejšiu mieru pozornosti a odpútať sa od ostatných, pretože všetci informujú o všetkých.

Ešte minulý týždeň mal Smer na prvom mieste štvorpercentný náskok, teraz sa so 14,3 percentami vzdialil druhému Hlasu už len na rozdiel jedného percentuálneho bodu. Naproti tomu výrazne vyskočila Slovenská národná strana, ktorá sa s 9,6 percentami umiestnila na treťom mieste. Štvrtá Saska brala 9,4 percent a piate Progresívne Slovensko 9,2 percent. Z prvej pätice vypadlo OĽaNO (8,9 percent), na ktoré sa už takmer dotiahla Republika (8 percent).

image

Najmedializovanejšie strany.

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

Sentiment článkov v médiách za posledných 14 dní ukázal zmiešané nálady. O Smere písali negatívne aj hlavnespravy.sk, o Saske, Sme rodina a PS zas vychádzali články skôr v pozitívnom duchu. Neutrálne vyznievali len príspevky od dennikn.sk v prípade troch politických strán a hnutí.

image

Vnímanie politických strán v médiách.

Kto sa venuje politike najviac?

Dá sa ľahko predpokladať, ktoré médiá u nás vyprodukujú najviac článkov. Väčšinou platí jednoduchý vzorec, že čím väčšia redakcia, tým viac článkov. Raz za čas sa však stane anomália, kedy medzi desať najaktívnejších mediálnych zdrojov vyskočí niekto, o kom dovtedy vôbec nebolo počuť. Tentokrát išlo o portál spisiakoviny.sk. O Hlase vyprodukoval s prehľadom najviac článkov a do tabuľky najaktívnejších sa zaradil aj pri Progresívnom Slovensku.

Inak sa veľké zmeny nediali, jedine sme.sk prišlo o svoje tradičné prvenstvo v prípade všetkých strán a hnutí s výnimkou Sme rodina. Predbehli ho pravda.sk, hnonline.sk aj dennikn.sk.

image

Médiá, ktoré sa venujú politickým stranám najviac.

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

Ak by ste sa chceli v nadchádzajúcich voľbách na niečo spoľahnúť, tak by to boli zmienky na sociálnych sieťach. Poradie ani pomer politických strán a hnutí sa zásadne nemení, a tak ako už dlhodobo, najviac zmienok na verejných profiloch mal za posledných 14 dní Hlas (27,7 percent), nasledoval Smer (21,8 percent), Progresívne Slovensko (17 percent), Sloboda a solidarita (14,1 percent), OĽaNO (13,6 percent) a s prehľadom posledné bolo opäť Sme rodina (5,8 percent).

image

Politické strany, ktoré sú úspešné na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 02 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 03 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 04 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí 05 - Modified: 2023-08-29 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvláštne praktiky portálu eReport. V nadpise chváli Progresívne Slovensko, v článku ho kritizuje
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:44