StoryEditor

Zvláštne praktiky portálu eReport. V nadpise chváli Progresívne Slovensko, v článku ho kritizuje

29.08.2023, 10:00
  • V spoločnosti Monitora vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023.
  • Toto je šiesty zo série blogov, v ktorom bude na webe Stratégií každý týždeň až do volieb prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledné dva týždne udialo.
  • Čo sa dozviete?
  • Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?
  • Aký sentiment majú jednotlivé články?
  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky?
  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?
  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

Keby ste si čítali len nadpisy, mohlo by sa zdať, že projekt eReport zmenil svoje názory. V ostatnej dobe zverejnil viacero článkov, v ktorých na prvý pohľad dáva pozitívny priestor Progresívnemu Slovensku aj ďalším príbuzným stranám.

V polovici augusta zverejnil článok „Šimečka: Smer má podvody, my máme skutočných odborníkov! Slovensko s nami bude právny štát“, avšak keď sa doň začítate, veľa pozitívnych slov na adresu Progresívneho Slovenska už nenájdete. Napriek tomu bol tento článok za ostatných 14 dní druhý najčítanejších o PS.

Najmedializovanejšie strany

Smer sa počas ostatných dvoch týždňov objavoval v médiách najviac zo všetkých strán, a to každý jeden deň. Celkovo mal 16,1 percentný podiel zo 15 vyhodnocovaných strán. Druhý Hlas zobral 12,4 percent zmienok, tretie Progresívne Slovensko 9,6 percent , štvrtá SaS 8,9 percent a piate OĽaNO 8,8 percent.

image

Najmedializovanejšie strany.

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

Podľa sentimentu článkov v médiách to vyzerá, že posledné dva týždne nebolo veľmi čo chváliť. Články od troch najsilnejších zdrojov v prípade šestice najpopulárnejších strán mali buď neutrálny sentiment, alebo dokonca negatívny. V pozitívnom svetle napísal len dennikn.sk o Progresívnom Slovensku a hnonline.sk o Hlase.

image

Vnímanie politických strán v médiách.

Kto sa venuje politike najviac?

Web sme.sk opäť kraľuje rebríčkom počtu zverejnených článkov na politické témy, avšak v čítanosti stále nie je medzi prvými. Najvyššiu čítanosť dosiahol článok „PRIESKUM - Najväčšiu dôveryhodnosť má spomedzi politikov prezidentka“, ktorý zverejnil portál topky.sk. Na prvom mieste sa umiestnil v prípade väčšiny politických strán a hnutí.

image

Médiá, ktoré sa venujú politike najviac.

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

Hlas sa priblížil k 30 percent zmienok na sociálnych sieťach spomedzi prvej šestice strán, keď sa na verejných profiloch objavil až v 28,2 percenta prípadov. Druhý Smer nedosiahol ani dvadsiatku a zaznamenal 19,6 percent. Tretie bolo len tesne Progresívne Slovensko s 18,5 percentami, štvrté OĽaNO so 16,7 percentami, piata SaS s 11,1 percentami a posledné Sme rodina so 6 percentami.

image

Politické strany, ktoré sú úspešné na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 02 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 03 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 04 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí 05 - Modified: 2023-09-05 07:36:08 - Feat.: - Title: Smer stráca a dobieha ho SNS, z hry vypadlo OĽaNO. O Hlase najviac písali spisiakoviny.eu. výrazne viac ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:11