Zdroj: Town and Country Magazine.
StoryEditor

Nepodceňujte silu merchu, robte to ako Barbie

Či sa jedná o veľké franšízy (Star Wars) alebo o rodinnú firmu, merch je výborný nástroj na budovanie vzťahu medzi značkou a zákazníkom. Ten, kto nosí váš merch, je váš ambasádor, patrí do vašej subkultúry, do vašej komunity.

Nebojte sa preto vymyslieť niečo, čo vo vašich zákazníkoch vzbudí skutočne pozitívne emócie, pobaví ich alebo im pomôže.

Merch je viac ako reklamný predmet

Pri mnohých značkách vyrástla ponuka merchu do rozmerov plnohodnotnej lifestylovej kolekcie. Pokiaľ máte radi Porsche, môžete svoje espresso popíjať zo značkového Porsche hrnčeka a mať oblečené tričko s logom 911 Carrera RS 2.7.

„Pretože Porsche vymyslelo svoj merch naozaj veľlmi pekne a vkusne, zákazníci sami radi zaplatia za to, aby si pri popoludňajšej káve prezerali logo stuttgartskej automobilky a snívali o svojom ďalšom športovom aute,“ hovorí Ondřej Tyleček, generálny riaditeľ kreatívnej agentury Fairy Tailors.

Príležitosť ako vytvoriť lovebrand

Úplne iný a napriek tomu skvelý, merch má Lidl. Bláznivé farebné doplnky perfektne zapadajú do komplexnej komunikačnej stratégie, pomáhajú tvoriť lovebrand a stávajú sa kultovým tovarom. Poučenie? Nepremýšľajte o merchi ako o reklamnom predmete, ale radšej ako o príležitosti, ako potešiť zákazníkov, prepojiť sa s ich životným štýlom a posilniť komunitu okolo vašej značky. Merch musí byť cool.

K dokonalosti dotiahla prácu s merchom značka Barbie. Symbolom bábiky Barbie sa totiž stala samotná ružová farba. Máte ružovú kabelku, ružový opasok, ružové šaty alebo napríklad ružový kávovar? Potom máte predmet, ktorý si bude okolie asociovať s Barbie bez toho, aby išlo o skutočný merch. Barbie totiž nie je len značka, ale ide o kultúrny fenomén.

Ako sa jej to podarilo?

Barbie stojí hneď na troch silných archetypoch. Archetypy sú prapríbehy, ktoré sú podľa C. G. Junga uložené v podvedomí každého z nás, ľahko sa s nimi stotožníme a dokážu silne ovplyvniť naše správanie, túžby, hodnoty a motiváciu. Značky archetypy bežne a zámerne používajú na to, aby nás ovplyvnili a predali nám viac tovaru.

Archetypy im totiž umožňujú komunikovať s nami na podvedomej úrovni. Predložia nám vzorce, ktoré prekonávajú jazyk, kultúru i čas, a my na ne podvedome zareagujeme.

Zosobnenie troch archetypov

Barbie využíva archetypy Neviniatko, Milenec a Kúzelník. Neviniatko apeluje na našu túžbu po jednoduchom, úprimnom, čestnom svete. Barbie je optimistická, vždy robí veci správne a bojuje za lepší svet. Nevadí, že pôsobí detinsky a naivne, aj my by sme si predsa v hĺbke duše priali, aby bol svet pozitívny a čistý. Je to naša podvedomá potreba.

Keď krása znamená lásku…

Ako symbol a ideál dokonalej krásy predstavuje Barbie archetyp Millenca. Naše podvedomie nám hovorí, že keď budeme krásni, budeme vďaka tomu príťažliví a nájdeme pravú lásku. Učia nás to rozprávky o princeznách, vidíme to v romantických filmoch a priamočiaro nám to hovoria aj reklamy na kozmetiku.

„Barbie je krásna, čo jej získalo nielen obdiv ostatných postáv Barbie sveta i skutočných dievčatiek po celom svete, ale aj lásku Kena. My tento príbeh dobre poznáme a túžime ho neustále prežívať. Je to totiž archetyp uložený v našom podvedomí,“ konštatuje Ondřej Tyleček, generálny riaditeľ kreatívnej agentúry Fairy Tailors.

Silné vízie ako zmeniť svet

Barbie je nielen krásna, ale aj múdra a schopná. Dosiahla významné kariérne úspechy – bola lekárkou, režisérkou, fotografkou, učiteľkou, kozmonautkou, a dokonca aj prezidentkou Spojených štátov. Inšpiruje nás, aby sme uskutočnili svoje sny, vždy si vie poradiť, má silnú víziu a mení svet. Využíva tak archetyp Kúzelník, ktorý stojí na našej podvedomej túžbe premeniť svoje sny na realitu.

Nie je náhodou, že práve bábika Barbie oslavuje už 64 rokov taký ohromný úspech. Jej osobnosť je vystavaná na podvedomých vzorkách, ktorým nedokážeme odolať.

01 - Modified: 2023-08-07 09:01:46 - Feat.: - Title: Sunday ADucation #8: V júli to bolo s marketingom značiek ružové 02 - Modified: 2023-08-03 13:50:48 - Feat.: - Title: Sociálne siete ovládol nový trend, všetci sa chcú podobať na Barbie. Nová aplikácia však nespĺňa GDPR 03 - Modified: 2023-08-01 10:44:40 - Feat.: - Title: Barbie valcuje nielen filmový svet, nárast tržieb je citeľný aj v slovenských e-shopoch 04 - Modified: 2023-07-25 14:27:17 - Feat.: - Title: Prečo netolerovať marketingový bullshit, ako ho rozpoznať a neskočiť na lep niektorým agentúram? 05 - Modified: 2021-08-05 10:53:27 - Feat.: - Title: Barbie si uctila pandemické hrdinky. Bábiky reprezentujú odborníčky na covid
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 21:19