StoryEditor

Ficov článok bol najčítanejší, predbehol aj tradičné médiá. Venuje sa v ňom všetkým politickým stranám a chváli Dzurindu

15.08.2023, 09:41
  • V spoločnosti Monitora vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023.
  • Toto je štvrtý zo série blogov, v ktorom bude na webe Stratégií každý týždeň až do volieb prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledné dva týždne udialo.

  • Čo sa dozviete?

  • Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?
  • Aký sentiment majú jednotlivé články?
  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky?
  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?
  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

„30. septembra nepôjde ani o demokraciu, ani o návrat mafie,“ znie titulok príspevku bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý zverejnil na webe standard.sk. Za ostatné dva týždne sa stal najčítanejším v prípade každej strany, ktorej názov sa v ňom vyskytuje.

Vidieť v ňom zaujímavý trend, ktorý v Smere začal zrejme Ľuboš Blaha. V bodoch zhrnuté hlavné informácie a potom žiadne slovo navyše, dokonca ani tie ostré. Ešte aj citoslovce „Čerta jeho!“ tam, prirodzene, zapadá. Podobne, ako tam zapadá vlastná interpretácia faktov, z ktorej sa v strane Smer-SD tiež stal už akýsi trend.

Najmedializovanejšie strany

Strana Smer-SD výrazne stúpla a v počte zmienok sa dotiahla na dlhodobého lídra tabuliek stranu Hlas. Obe si z celkového počtu 15 vyhodnocovaných strán zobrali 12,6 percent zmienok. Za nimi nasledovalo OĽaNO (10,8 percent), Progresívne Slovensko (9,6 percent) a SaS (8,6 percent). Stúpajúci trend sa prerušil pri SNS, ktorá si oproti 8,9 percentami z minulého týždňa teraz odnáša len 6,9 percent všetkých zmienok.

image

Najmedializovanejšie strany.

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

O Smere najviac v negatívnom, o SaS najviac pozitívne. Tak vyzeralo vnímanie politických strán a hnutí v článkoch, ktoré sme naprieč všetkými médiami sledovali za ostatných 14 dní. Najviac negatívneho sentimentu mali články o Smere (41 percent) a najmenej o SaS (17 percent). Rovnaká dvojica otvára a uzatvára aj tabuľku s pozitívnym sentimentom, len si vymenila poradie. SaS viedla s 57 percentami a Smer bol spomedzi šiestich vyhodnocovaných strán posledný s 36 percentami.

image

Vnímanie politických strán.

Kto sa venuje politike najviac?

Zatiaľ čo minulý týždeň zobral denníku sme.sk tradičné prvenstvo v počte článkov o strane Smer neznámy portál plenum.sk, tentoraz ho predbehla agentúra tasr.sk. Iné prekvapivé posuny či témy sa nediali a o politických stranách a hnutiach najviac písali médiá ako sme.sk, dennikn.sk, hlavnydennik.sk, hlavnespravy.sk, pravda.sk, extraplus.sk, topky.sk, standard.sk, ereport.sk či cas.sk.

image

Ktoré médiá sa venujú politike najviac?

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

Na sociálnych sieťach sa v počte zmienok aj naďalej najviac darí Hlasu (30,4 percent), ktorý dosiahol takmer dvojnásobok toho, čo druhý Smer (15,9 percent). Sledujeme tu len šesť najväčších politických strán, preto vyzerá podiel inak ako v prípade najmedializovanejších strán. Tretie bolo OĽaNO (18,1 percent), štvrté Progresívne Slovensko (17,6 percent), piata SaS (12,2 percent) a posledné Sme rodina (6 percent).

image

Politické strany, ktoré sú úspešné na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 02 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 03 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 04 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí 05 - Modified: 2023-09-05 07:36:08 - Feat.: - Title: Smer stráca a dobieha ho SNS, z hry vypadlo OĽaNO. O Hlase najviac písali spisiakoviny.eu. výrazne viac ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 21:18