StoryEditor

Objavilo sa nové médium, ktoré píše prevažne o Smere. Dosah portálu Plénum je zatiaľ minimálny

10.08.2023, 16:05
  • V spoločnosti Monitora vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023.
  • Toto je tretí zo série blogov, v ktorom bude každý týždeň až do volieb prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledné dva týždne udialo.
  • Čo sa dozviete?

  •  Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?

  • Aký sentiment majú jednotlivé články?

  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky

  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

Keby ste sa pozreli do tabuľky, ktoré články boli pri strane Smer-SD najčítanejšie, portál plenum.sk by neexistoval. Ale ak by vás zaujímalo, kto spomína bývalú premiérsku stranu najčastejšie, webstránka by okamžite začala byť témou. Venuje sa Amerike, Rusku, citrónom, medu, záchodovej kefe, zubným pastám a ďalším tipom do domácnosti a popri tom, kde-tu politika.

Najmedializovanejšie strany

Hlas stúpal (z 12,8 % na 13,8 %) a Smer klesal (13,7 % na 10,4 %). Tak vyzerali ostatné dva týždne z pohľadu zmienok politických strán v médiách. Stranu trojnásobného premiéra predbehlo aj OĽaNO (10,9 %) a na rozdiel polpercenta sa priblížila SaS (9,9 %). Ako piatu najviac médiá spomínali stranu SNS (8,9 %), ktorá potvrdila svoj trend a každým týždňom sa o nej rozpráva viac. Ako v médiách, tak aj na sociálnych sieťach.

image

Najmedializovanejšie strany.

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

Sledovať sentiment článkov v médiách môžete dvomi spôsobmi. Buď ktoré médiá kritizujú najviac, alebo o ktorých stranách sa píše najpozitívnejšie či najnegatívnejšie. Najaktívnejší bolo opäť sme.sk. Na webe vyšli články, ktoré zhodne hovorili o polovici sledovaných strán a hnutí skôr v pozitívnom duchu a o polovici skôr v kritickom. Pozitívny sentiment mali články so Sme rodina, OĽaNO a Smerom, negatívnejšie vyznievali témy, v ktorých sa objavili Hlas, SaS a Progresívne Slovensko.

image

Zdroje a ich vnímanie.

Kto sa venuje politike najviac?

Kým všetky politické strany a hnutia sa najčastejšie objavovali v SME alebo Denníku N, pri strane Smer-SD vyskočil portál plenum.sk. Vygeneroval jednoznačne výrazne viac článkov (78) ako ostatné médiá (sme.sk 64, pravda.sk 47). Ich dosah však bol zanedbateľný, keďže medzi 40 najčítanejšími o strane Smer nebol ani jeden a na Facebooku sleduje stránku Plénum.sk len 675 ľudí. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať v ďalších týždňoch a či bude Smeru naďalej venovať toľko pozornosti.

image

Ktoré médiá sa venujú politike najviac?

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

Kým vo výskyte v médiách si v Mediálnom obraze všímame prvých 15 politických strán a hnutí, v počte zmienok na sociálnych sieťach zaznamenávame šesticu tých najväčších. Najviac sa darilo Hlasu, ktorý obohatil svoje prvenstvo oproti minulému týždňu o ďalšie tri percentá (29,7 %) a vzdialil sa tak OĽaNO, ktoré sa na sociálnych sieťach spomínalo ako druhé najviac (21,9 %). Sme rodina zostali naďalej poslední (5,3 %) a bezpečne prenechali vyššie priečky Progresívnemu Slovensku (16,7 %), SaS (13,3 %) a Smeru (13,2 %).

image

Politické strany, ktoré sú úspešné na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 02 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 03 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 04 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí 05 - Modified: 2023-09-05 07:36:08 - Feat.: - Title: Smer stráca a dobieha ho SNS, z hry vypadlo OĽaNO. O Hlase najviac písali spisiakoviny.eu. výrazne viac ako ostatní
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 06:50