Staviť si na voľby ponúkajú stávkové kancelárie aj tento rok.
StoryEditor

Bookmakeri v slovenských voľbách favorizujú Fica, stávkujúci veria Pellegrinimu

26.07.2023, 14:32
Autor:
ČTKČTK

Podľa posledných prieskumov stávkových kancelárií bojujú o prvé miesto v tipoch na víťazov parlamentných volieb Smer-SD a Progresívne Slovensko.

Favoritom stávkových kancelárií na víťazstvo v slovenských parlamentných voľbách tento rok na jeseň je Smer-SD na čele s Robertom Ficom. Väčšina tipujúcich však verí skôr sociálnodemokratickej strane Petra Pellegriniho Hlas-SD, ktorá je pri stávkových kanceláriách až na treťom mieste po Michalovi Šimečkovi so stranou Progresívne Slovensko. ČTK to dnes oznámili oslovené české stávkové kancelárie. Podľa posledných prieskumov o prvé miesto v slovenskej Národnej rade (NR SR) momentálne bojujú Smer-SD a Progresívne Slovensko. Slováci budú vyberať nové zloženie v parlamente 30. septembra.

"Klienti Tipsportu veria, že prvým premiérom s dôverou NR SR po voľbách bude Peter Pellegrini. Za ním nasleduje Robert Fico a tretím najtipovanejším je Michal Šimečka. V tomto prípade platí, že na Pellegriniho vkladá viac ľudí menšie sumy, na Fica a Šimečku je to naopak. Z pohľadu kurzov je najväčším favoritom Robert Fico v kurze 2,8: 1, nasleduje Michal Šimečka o 2, 9: 1 a tretí je Peter Pellegrini o 3: 1," informoval ČTK hovorca Tipsportu Jiří Hadrava.

Hoci stávkujúci dávajú prednosť kurzovému outsiderovi Pellegrinimu, stávkové kancelárie popri Ficovom Smere-SD favorizujú skôr liberálno-ľavicovú stranu Progresívne Slovensko. "Dá sa očakávať, že sa slovenská predvolebná kampaň zúži na duel medzi týmito dvoma politickými zoskupeniami. Sociálnodemokratická politická strana Hlas-SD je na hodnote 9: 1 a u ostatných sa kurzy pohybujú od dvojciferných čísel vyššie," uviedla hovorkyňa Chance Markéta Světlíková.

V Česku sú podľa Hadravu stávky na politické udalosti s výnimkou amerických prezidentských volieb obľúbené iba v rámci domácej scény. Málokto zo stávkarov sa totiž podľa neho orientuje v zahraničnom politickom dianí. Na jesenné slovenské parlamentné voľby tak Tipsport nabral stávky iba za niekoľko stoviek tisíc korún. Stávkujúcich ale lákajú súboje "jeden na jedného," kde nie je boj mnohých strán a mnohých kandidátov. Atraktivitu navyše zvyšuje, že sa voľby konajú raz za niekoľko rokov, dodal.

Slovenský parlament je tvorený jednou komorou o 150 členoch zvolených na štyri roky pomerovým zastúpením. Strany, ktoré sa do NR SR chcú dostať, musia mať aspoň päť percent hlasov, koalícia dvoch a troch strán aspoň sedem percent hlasov a početnejšia koalícia aspoň desať percent hlasov. Septembrové voľby sú historicky štvrté predčasné slovenské parlamentné voľby. Posledné voľby v roku 2020 vyhrala strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviča. Jeho preferencie však po pandémii covidu zásadne klesli a s víťazstvom jeho strany vo voľbách, kde kandiduje na čele trojčlennej koalície, sa nepočíta.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. máj 2024 01:05