Uhorku môžete použiť v kuchyni, ale aj ako všestranného pomocníka.dreamstime
StoryEditor

Zahmlené zrkadlá či špinavé topánky? Prebytky uhoriek využijete aj vo vašej domácnosti

11.07.2022, 12:00
Životný štýl

Uhorky vo vašej záhrade rastú doslova ako z vody, vy ste už zásobili celú rodinu aj priateľov a stále ich máte prebytok? Okrem chutných letných šalátov, či smoothie nájdu svoje využitie aj v domácnosti. Zahmlené zrkadlá či špinavé topánky? Aj tu nájde uhorka svoje uplatnenie.

Uhorky patria k zelenine, ktorá má vysoký obsah vody, vlákniny, vitamínov a minimum sacharidov. Niet sa teda čo čudovať, že patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Okrem konzumácie je uhorka pomerne známou pomocníčkou aj pri výrobe domácich skrášľovacích masiek. No tušili ste, že vám pomôžu napríklad aj pri upratovaní?

Uhorka v domácnosti

  • Zahmlené zrkadlá

Ak vás rozčuľujú zahmlené zrkadla po každom sprchovaní, ktoré absolvujete, potrite okraje zrkadla plátkom uhorky. Vďaka tomuto triku už viac vaše zrkadlá nebudú zahmlené a vy si môžete pokojne užiť horúci kúpeľ či dlhú sprchu.

  • Vyleštené batérie

Vôbec nie je nutné, aby ste mali doma desiatky čistiacich prostriedkov na všetky povrchy. Napríklad v prípade vodovodných batérii je práve uhorka veľmi nápomocná. Rozkrojenou časťou dôkladne potrite batérie a následne preleštite suchou handričkou. Lesk a čistota budú rovnaké, ako po prípravkoch plných chémie.

  • Topánky

Na to, aby ste vyzerali tip – top musíte mať, okrem iného samozrejme, aj čisté topánky. Ak pri odchode z domu zistíte, že nemáte box na topánky, alebo vám chýba vo farebnom prevedení, ktoré potrebujete, uhorka bude vašou záchranou. Plátkom uhorky prejdite po povrchu koženej časti, ktorá bude už po pár ťahoch krásne lesklá.

  • V záhradke

Slimáky sú každoročným postrachom pre záhradkárov. Proti ním a iným škodcom pripravte v záhrade pasce. Kúsky uhorky uložené na hliníkovom podklade rozmiestnite po záhrade. Spoločne vytvoria pach, ktorý vy síce takmer neucítite, no na škodcov reaguje pomerne agresívne a tak sa ich raz a navždy zbavíte.

Beauty uhorka

  • Svieži dych

Niektoré jedlá dokážu v ústach zanechať nepríjemný pocit, pachuť ba dokonca až zápach. Ten spoľahlivo odstráni napríklad aj uhorka. Stačí podržať ju v ústach desať sekúnd a váš dych bude opäť svieži.

  • V boji s pomarančovou kožou

Celulitída trápi takmer každú ženu. Najmä počas leta, kedy sú nohy v kraťasoch či šatách vystavené pohľadom okolia ju riešite o čosi viac. Ak nemáte financie na procedúry, ktoré dokážu zmierniť jej výskyt, siahnite po uhorke. Plátkami uhorky si masírujte postihnuté miesta. Fytochemikálie, ktoré uhorka obsahuje dokážu zmierniť celulitídu.

  • Maska na tvár

Vďaka veľkému množstvu vody a vitamínov, ktoré uhorka obsahuje si z nej môžete pripraviť skvelú masku na tvár. Rozmixujte uhorku na kašu, čiastočne z nej odstráňte vodu, len tak, aby vám nestekala po tvári a naneste si túto kašovitú zmes na očistenú pleť. Po 15. minútach opláchnite. Žiarivá a hydratovaná pleť vám bude odmenou.

  • Namiesto kondicionéru

Nastrúhanú uhorku zmiešajte s bielym jogurtom a lyžicou olivového, alebo kokosového oleja. Naneste na celú dĺžku vlasov a prekryte hlavu potravinovou fóliou. Pokiaľ máte čas, nechajte masku pôsobiť aj hodinu, ale efekt uvidíte aj o 10 – 15 minút. Následne vlasy umyte tak, ako ste zvyknuté.

  • Opuchnuté oči

Na zmiernenie opuchov očí opäť siahnite po plátkoch uhorky. Nezabudnite ju predtým dať do chladničky, aby bola poriadne studená. Následne na oči bez mejkapu uložte plátky uhorky a nechajte ju stiahnuť nepríjemný opuch z očí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 16:46