Uhorky dokážu s vašim telom urobiť doslova zázraky.pexels
StoryEditor

Každý deň zjedzte uhorku a potom sa stane toto. Neuveriteľné, ako sa vaše telo zmení!

28.11.2023, 06:00
Zdravie

Odložte si na každý deň jeden kus pre seba. S vašim telom totiž táto, na prvý pohľad obyčajná zelenina, dokáže urobiť hotové zázraky.

Zelenina by za žiadnych okolností nemala na vašom tanieri chýbať. Vymeňte klasickú prílohu za uhorku a okrem toho, že urobíte niečo pre svoje zdravie, budete mať aj fit telo. A nielen to.

Chudnutie

Áno, uhorka podporuje chudnutie. Oproti iným druhom zeleniny obsahuje oveľa viac vody a málo kalórií. Navyše je plná prospešnej vlákniny, ktorá rýchlo zaženie hlad a vy budete dlhšie sýte. Nehovoriac o tom, ako to prospeje vašim črevám. Vďaka tomu, že zrýchľuje metabolizmus a napomáha k spaľovaniu tukov bude vašou vernou pomocníčkou na ceste za štíhlejším telom.

Zápach z úst

Uhorka si poradí aj v prípade, že vás trápi nepríjemný zápach z úst. Stačí si plátok uhorky vložiť na pol minútky do úst a bude po probléme. Má totiž antibakteriálny účinok. V prípade, že sú vaše problémy väčšie, odšťavte si uhorku a získanou šťavou si vyplachujte ústa, eliminujete tak baktérie, ktoré sú zdrojom nepríjemného zápachu.

Krásna pleť

Ak máte čas, pokojne si urobte na tvár obklad z uhoriek. Na internete dokonca nájdete aj množstvo účinných masiek a budete mať veľa muziky za veľmi málo peňazí. Najmä, ak ste si uhorku vypestovali svojpomocne. Avšak už aj jej konzumáciou doprajete pleti žiadaný refresh. Môže za to množstvo vody a cenných látok, ktoré táto zelenina obsahuje. Pleť bude hydratovaná, vypnutá a na prvý pohľad bude pôsobiť oveľa sviežejšie. A ráta sa vám do pitného režimu!

Zbohom toxínom

Vďaka tomu, že uhorka obsahuje zhruba 95 % vody a vlákniny, dokáže vaše telo zbaviť nežiadúcich toxínov. Ak sa toxíny nahromaždia v tukovom tkanive, je to jedna z príčin vzniku celulitídy. Takže detoxikáciou a vyplavením nežiadúcich látok z vášho tela môžete elimimovať alebo úplne odstrániť aj pomarančovú pokožku.

Vitamínmi proti ochoreniam

Uhorka je tiež zdrojom cenných vitamínov. V bohatej miere je v nej zastúpené céčko, ktoré je veľmi dôležité nielen pre celkovú kondíciu vášho zdravotného stavu, ale aj pre pleť. Vitamín K zase ovplyvňuje stavbu kostí, ktoré budú vďaka nemu pevnejšie a znižuje sa tak riziko ich lámania. Uhorka pomáha tiež pri udržiavaní správnej hladiny cukru v krvi a v prípade, že trpíte vyšším cholesterolom, nezabudnite si ju na tanier naservírovať pokiaľ možno čo najčastejšie. Uhorka je totiž aj zdrojom horčíka a draslíka. A to ešte nie je ani zďaleka všetko!

Fisetín, nachádzajúci sa v uhorkách má priaznivý vplyv na mozog a chráni nás pred neurologickými ochoreniami a rovnakú službu robí aj fosfor, ktorého v uhorkách vôbec nie je málo. Ak budete mať uhorku denne na tanieri, dokážete si dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny. Flavonoid fisetín pôsobí ako ochrana pred vznikom zhubných buniek a dostáva sa tak do pozornosti širokej vedeckej komunity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 17:17