Každá kríza sa dá prekonať, len musíte vedieť ako.unsplash
StoryEditor

Chvíľu svadba, chvíľu rozchod: Kríza vo vzťahu sa dá prekonať a dokonca vám môže aj pomôcť

01.08.2022, 15:00
Vzťahy

Cítite, že to medzi vami už nie je ako predtým, že sa na vášho partnera už netešíte, vaša starostlivosť a práca nie je cenená, alebo ste si prestali plánovať spoločne strávené víkendy a dovolenky? Pravdepodobne vo vzťahu prežívate krízu. Nebojte sa, nielenže sa dá prekonať, ale môže vám aj v mnohých smeroch pomôcť.

Krízu vo vzťahu spoznáte celkom presne. Keďže sa vy sami neustále rozvíjate a meníte, etapa krízy sa objavuje práve v momentoch osobnostnej krízy. Podľa mnohých štatistík sa takéto skúšky prejavujú najmä v prvom alebo treťom roku vzťahu, kedy sa vaša myseľ prebúdza zo zamilovanosti. Najrizikovejší je siedmy rok, kedy začínate uvažovať nad tým, či je to to správne a či máte konkrétnu víziu do budúcnosti. Posledné krízové obdobie sa môže objaviť aj vtedy, keď sa vaše deti osamostatnia a odídu z domu. Za vznik krízy môže naozaj čokoľvek. Či už sa cítite vo vzťahu nespokojní, smutní, sklamaní, pochybujete o ňom, strácate záujem o spoločne strávený čas, partner nesplnil vaše očakávania alebo ste sa dostali do stereotypu, z ktorého neviete vyjsť. Netreba však zabúdať na to, že každý problém má riešenie a pokiaľ vám na vzťahu čo i len trochu záleží, krízu môžete prekonať. Pozrite sa, ako na to.

Križovatka, ktorá sa dá prejsť

Váš vzťah si jednoducho musí prejsť krízou napríklad z počiatočnej fázy plnej vášne k zodpovednému rodičovstvu. Vtedy musíte začať riešiť výchovu detí a tým zanedbať samých seba. Nemajte však obavy, takéto obdobia neznamenajú okamžitý rozchod. Naopak, môžu znamenať začiatok lepšieho obdobia, v ktorom porozumiete viac sebe, svojmu partnerovi a vzťah si upravíte podľa toho, ako by najlepšie vyhovoval obom. Každá kríza je križovatka, na ktorej sa musíte rozhodnúť, či vykročíte správnym alebo zlým smerom. Nezáleží na tom či je veľká, malá alebo neprekonateľná, ak vám na vzťahu naozaj záleží, vždy by ste sa mali snažiť za každú cenu ho zachrániť.

Chce to čas

Ak prežívate vo vzťahu krízu, v prvom rade by ste tomu mali dať čas. Nejde však o pauzu alebo rozchod, ale o to, aby ste spolu prestali tráviť 24 hodín denne. Snažte si od seba oddýchnuť, pretože iba tak sa môžete začať na krízu pozerať inak. Veď predsa, hovorí sa, že čas zahojí všetky rany a v tomto prípade tomu nie je inak. Buď prídete na to, že túžite vaše problémy vyriešiť alebo naopak vaše trápenie ukončíte. Nikdy sa nedá vyriešiť nič okamžite, a preto si vezmite čas, premyslite si všetko a porozmýšľajte nad celým vašim vzťahom.

image

Dajte vzťahu druhú šancu.

pexels

Menej tvrdohlavá, viac tolerantná

Priznajte sa, ktorá z vás sa vždy za každú cenu snaží problém vyriešiť hneď s tým, aby ste dokázali, že vy máte pravdu? Nemali by ste byť také tvrdohlavé, neoblomné a príliš cieľavedomé. Áno, pre niektorých je veľmi ťažké prijať názor muža, pochopiť ho a pozrieť sa na problém jeho očami. Bohužiaľ, je to to jediné, čo vám v danej chvíli môže pomôcť. Ak sa vcítite viac do vášho partnera, môžete prísť na to, že vetu, ktorá krízu prehĺbila nemyslel tak, ako povedal alebo vám naozaj nechcel ublížiť svojimi chybami. Buďte tolerantnejšie a empatickejšie, iba tak môže váš vzťah kríza posilniť a naučiť vás niečo nové.  

Za všetkým hľadaj aj svoj podiel viny

Najlepšou radou, ktorá dokáže prekonať krízu vo vzťahu je, že by ste sa mali navzájom prestať obviňovať. Priznajte si aj svoje chyby, priznajte si to, že vinu na kríze máte obaja rovnakú. Obviňovanie predsa nikomu nepomôže, ale práce naopak, toto ťažké obdobie viac prehĺbi. Skúste s partnerom viac komunikovať, hľadajte vzájomné porozumenie a spoločnú cestu. Je dôležité, aby ste si uvedomili, že aj keď sa cítite unavení a vyčerpaní z toľkých hádok, ak vám na partnerovi záleží, mali byť ste dať svojmu vzťahu druhú šancu. Pracujte na ňom deň čo deň. Nehľadajte problémy tam, kde nie sú, ale hľadajte riešenia, ktoré vzťah posunú na iný level.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 06:02