Archív HN
StoryEditor

Sú poddimenzovaní a vyhorení, tvrdí odborník. Kotlebova ĽSNS získala len jediného starostu

11.11.2018, 12:35
Jedinou starostkou ĽSNS sa stala Stanislava Zervanová.

Kotlebovci získali vo včerajších komunálnych voľbách na celom Slovensku - občania si vyberali zástupcov v takmer 3000 obciach a mestách - len jediný starostovský alebo primátorský post. Zastávať ho bude Stanislava Zervanová, ktorá za kotlebovcov kandidovala v obci Brunovce v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Hlas jej odovzdalo 106 obyvateľov a získala 34,08 percenta. V slovenských mestách a obciach ĽSNS postavila dohromady 65 kandidátov.

Kto bude primátorom alebo starostom vo vašom meste či obci? Pozrite si výsledky komunálnych volieb.

Z celkového počtu zvolených starostov predstavuje jediný úspešný kandidát ĽSNS 0,03 percentný podiel.

Poslancov v komunálnych voľbách sa strane Mariana Kotlebu podarilo získať 42, čo predstavuje 0,2 percentný podiel z celkového počtu poslancov zvolených do zastupiteľstiev slovenských obcí.

Extrémisti z ĽSNS neuspeli ani vo svojej niekdajšej bašte Spišskej Belej. V parlamentných voľbách v roku 2016 tu získali 16 percent. Do zastupiteľstva kandidovali dvaja ľudia, ani jedného z nich voliči ďalej neposunuli.

Neúspech Kotlebovej strany sa ukázal aj v Tisovci, kde pred voľbami strana organizovala demonštrácie z dôvodu smrti invalidného dôchodcu. Proti demonštrácii kotlebovcov sa vtedy postavili študenti tamojšieho gymnázia.

Personálne poddimenzovaní

Podľa politológa Tomáša Koziaka neúspech ĽSNS v komunálnych voľbách dokazuje, že je to strana jedného človeka. „V konečnom dôsledku je to aj v tej strane napísané,“ tvrdí Koziak s narážkou na oficiálny názov strany, v ktorom stojí aj priezvisko predsedu.

Politológ porovnal tohtoročné komunálne voľby s vlaňajšími župnými voľbami, v ktorých sa kotlebovcom taktiež nepodarilo uspieť. Dôvodom neúspechu je, že komunálne voľby sú o konkrétnej známosti kandidáta a stranícke tričko nerozhoduje, vysvetľuje Koziak.

Odborník tvrdí, že je "dôležité, ako voliči poznajú svojho kandidáta, či niečo pre komunitu urobil, či veria, že pre komunitu niečo dokáže urobiť. Tu sa ukazuje, že strana ĽSNS je z toho pohľadu personálne vyprázdnená.“

V strane je človek, ktorý stojí v čele a profiluje sa vo vodcovskom princípe. „Kotlebova strana sama nemá problém s označením, že je na vodcovskom princípe postavená a je tam jeden dominantný človek, ktorého meno je v názve strany,“ dodáva politológ.

Strana jednoducho nemá ľudí, ktorí rozumejú komunálnym problémom a sú známi v ich komunite. Koziak tvrdí, že ĽSNS neprešla skúškou regionálnych volieb, pretože nedokázala postaviť kandidátov, ktorí sú pozitívne vnímaní v komunite a majú autoritu.

Programovo vyhorení

Ďalším problémom strany Mariána Kotlebu je, že sú programovo vyhorení. Komunálna politika je na rozdiel od tej celoštátne postavená na úplne iných základoch.

Vyžaduje riešenia od ľudí, ktorí rozumejú komunálnym problémom a kotlebovci takýchto ľudí nemajú, upresňuje Koziak. ĽSNS len recykluje témy a v komunálnej politike nedokáže prísť s konkrétnymi návrhmi, dodal.

Kotlebovci podobnú blamáž zažili aj vo voľbách do orgánov VÚC, ktoré sa konali v novembri minulého roka. Vtedy zo šiestich kandidátov ĽSNS na župana neuspel ani jeden a z 335 kandidátov na krajských poslancov napokon do zastupiteľstiev zasadli dvaja. 

O výsledku komunálnych volieb sme sa v štúdiu HNtelevízie rozprávali so šéfom agentúry AKO Václavom Hříchom:

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = komunalne-volby-2018, menuAlias = komunalne-volby-2018, menuRouteLevel0 = komunalne-volby-2018, homepage = false
25. apríl 2024 15:41