Silný regionálny princíp môže byť pre nás inšpiráciou, ako zvýšiť ťah na bránku a zlepšiť čerpanie peňazí, hovorí predseda KSK Rastislav Trnka. FOTO: KSK 
StoryEditor

Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti

21.03.2024, 12:24

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sľubuje zjednodušenie čerpania eurofondov na roky 2021 až 2027 a rozviazanie rúk regiónom.

Hovorí sa, že spolupráca nie je o tom, že sa všetci zhodnú. Je o tom, že sa všetci snažia nájsť spoločné riešenie a dospieť k spoločnému cieľu.

Tým naším, v súvislosti s plánom obnovy, je efektívne čerpanie eurofondov, ktoré máme k dispozícii. A zdá sa, že v prípade aktuálneho nastavovania výziev svitá na lepšie časy.

image

Plánujeme obrovskú revíziu eurofondov a zníženie priorít, odkazuje Rašiho rezort

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sľubuje zjednodušenie čerpania eurofondov na roky 2021 až 2027 a rozviazanie rúk regiónom, ktoré budú vo väčšej miere rozhodovať o tom, kam tieto peniaze poputujú.

Samosprávne kraje ponúkajú pomocnú ruku – chceme spolupracovať pri nastavovaní nových výziev a jej podmienok tak, aby boli šité na mieru regiónom, pre ktoré sú určené. Samosprávy vedia najlepšie, kde ich obyvateľov tlačí topánka, aký typ projektov je potrebné podporiť, aj to, aké podmienky sú žiadatelia schopní splniť, aby mohli využiť prostriedky z Bruselu.

V rámci Košického samosprávneho kraja pracujeme na takmer 550 projektoch a zámeroch v celkovej hodnote 2,18 miliardy eur. Vďaka ich realizácii vieme urobiť výrazný krok vpred v inováciách, sociálnej oblasti, doprave, kultúre aj energetike, a to v každom regióne v kraji. Ak dostaneme väčšie kompetencie pri prerozdeľovaní peňazí z eurofondov, rozhodne vieme, kde pomôžu najviac.

Šťastie praje pripraveným, my na nové výzvy chceme byť pripravení. Veď, koniec koncov, peniaze z plánu obnovy sú určené aj pre regióny. Ak ich máme čerpať efektívne, je nevyhnutná lepšia koordinácia s územím.

Po príklad, kde to funguje omnoho lepšie než u nás, nemusíme chodiť ďaleko, stačí ísť do susedného Poľska. Tam o projektoch rozhodujú regióny, teda vojvodstvá, vďaka čomu eurofondy čerpajú rýchlejšie a efektívnejšie. Kým Slovensko má dlhodobo problém s čerpaním, Poľsko patrí v tejto oblasti k lídrom v rámci Európskej únie. Konkrétne v uplynulom programovom období sme my mali vyčerpaných len niečo okolo 75 percent z celkového objemu eurofondov, susedné Poľsko bolo v rámci krajín EÚ na druhom mieste a vyčerpalo bezmála 91 percent. Samotné regióny u nich aktuálne rozhodujú o viac ako 44 percentách z celkovej eurofondovej alokácie v rámci programového obdobia 2021 až 2027, u nás je to len 17 percent.

Silný regionálny princíp môže byť pre nás inšpiráciou, ako zvýšiť ťah na bránku a zlepšiť čerpanie peňazí, ktoré máme k dispozícii a ktoré môžeme využiť na zvýšenie kapacít materských škôl, rekonštrukcie základných škôl, zníženie energetickej náročnosti budov či na budovanie nových cyklotrás. Každý problém, ktorý rozmenia kraje na drobné, sa zdá jednoduchší, ako keď ho vláda rieši z opačnej strany republiky. Nemusíme sa vo všetkom zhodnúť, mali by sme však smerovať k spoločnému cieľu – a tým je zlepšenie života našich obyvateľov.

Autor je predseda Košického samosprávneho kraja

01 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 02 - Modified: 2024-04-29 08:03:46 - Feat.: - Title: Obchvat Žiliny či 160-ka do Košíc. Toto sú najdrahšie projekty, ktoré nám pomohol zaplatiť Brusel 03 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 04 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 10:27