Vláda Roberta Fica v rámci konsolidačného balíčka zvýšila od 1. januára sadzby poistného na zdravotné poistenie. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak

20.03.2024, 11:15

Najväčším problémom živnostníkov sú dane a odvody, ktoré im kabinet Roberta Fica zvýšil, a sľubuje im neistú pomoc z eurofondov.

Neustále vidíme, ako sa vláda v regiónoch oháňa európskymi peniazmi a sľubuje ich každému, kto sa ocitne v jej okolí. Len živnostníkov obchádzala. Štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Michal Kaliňák to chcel napraviť na konferencii živnostenského zväzu, no nevyšlo mu to. Sľuboval, že živnostníkom by mohlo pomôcť prerozdelenie eurofondov, ktoré prichádzajú z Európskej únie. „Musíme vás počúvať, čo máme urobiť pre to, aby sa vám darilo. Lebo živíte seba a svoje rodiny,“ povedal doslova Kaliňák. Takéto slová sú osobitne nepoctivé od zástupcu vlády, ktorá sa namiesto riešenia najväčších problémov živnostníkov rozhodla tieto problémy ešte zhoršiť. Živnostníci sa totiž vyjadrili, len vláda nepočúva.

image

Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov

V roku 2022 podľa Slovak Business Agency malí a strední podnikatelia považovali za najvýznamnejšiu prekážku pri fungovaní a ďalšom raste podnikania daňovo-odvodové zaťaženie, povedalo to 93,6 percenta z nich. Z mnohoročných skúseností podnikateľky a zamestnávateľky viem, že súčasná výška zaťaženia obmedzuje rozvoj firiem.

Zlepšenie? Naopak, zhoršenie

Čo urobila vláda Roberta Fica? Medzi prvé opatrenia schválené po nástupe k moci patrilo zvýšenie zdravotných odvodov pre živnostníkov a za zamestnancov či zvýšenie správnych a súdnych poplatkov. Najväčší problém živnostníkov nielenže nerieši, ona ho ešte zvýrazňuje.

Je zaujímavé sledovať, ako sa vládna koalícia spolieha na zdroje z Európskej únie, aby nimi zmiernila škody spôsobené vlastnými rozhodnutiami. A v tom istom čase robí kroky, pre ktoré o ne môžeme prísť.

Ohrozuje miliardy z eurofondov aj z plánu obnovy. Práve strata európskych peňazí môže byť dôsledkom zásahov do právneho štátu, ktoré spôsobuje nateraz zastavená novela Trestného zákona, snaha o ovládnutie RTVS či SIS alebo presadenie zmien v nezávislých inštitúciách.

Pre Slovensko to môže byť zničujúce, keďže z Európskej únie dostávame viac, ako jej posielame. Rozvoj našich regiónov je závislý od peňazí vyspelých európskych partnerov a ich solidarity s občanmi Slovenska. Na to vládna koalícia pri svojich útokoch na Európsku úniu a na jej inštitúcie zjavne zabúda.

Z peňazí Európskej únie sa financuje kvalitné vzdelávanie, opravujú sa cesty, stavajú sa nové diaľnice či železnice. Podporuje sa nimi dostupná a zelená energia, financujú sa programy sociálnej pomoci, vedy, výskumu a mnoho ďalších oblastí.

Áno, časť týchto peňazí smeruje aj na podporu malých a stredných podnikov. Je to však len časť a ani pri nej nemáme dôvod veriť, že práve súčasná vláda ich bude vedieť účinne čerpať a minúť.

Čo by pomohlo?

Predchádzajúce vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho nedokázali efektívne čerpať eurofondy, boli sme v tomto dokonca druhou najpomalšou krajinou. Za prvých šesť rokov programového obdobia na roky 2014 až 2021, počas ktorých vládol Smer, Slovensko vyčerpalo len 33 percent celkového objemu dostupných zdrojov. Neveríme, že z Ficovej vlády sa zrazu stane zručný poberateľ dotácií.

Vytvárať dojem, že na pomoc živnostníkom pôjde značná časť z 12,594 miliardy eur – ktoré sú vyhradené pre Slovensko na roky 2021 až 2027 – je klamstvo. Je to ilúzia rozsiahlej pomoci živnostníkom, ktorých v tomto roku zvýšené výdavky spôsobené konsolidačným balíkom ovplyvňujú. Priama pomoc z eurofondov je navyše pre mnohých živnostníkov nereálna, nedostupná a pre štát aj neefektívna.

Ak by vláda chcela skutočne pomôcť stolárom, majiteľom malých obchodov, kaderníčkam, kozmetičkám, opravárom a mnohým ďalším, ktorí živia svoje rodiny ako živnostníci, znižovala by daňovo-odvodové zaťaženie, uľahčovala by administratívne a byrokratické procesy. Aby mali čas rozvíjať to, čo ich skutočne živí.

Žiaľ, to sa nedeje. Vláda namiesto toho živnostníkom prináša sťaženie života a nereálne sľuby o európskych peniazoch.

Autorka je poslankyňa Progresívneho Slovenska

01 - Modified: 2024-03-19 16:45:00 - Feat.: 1 - Title: Za nesplnené daňové úlohy hrozia úrady sankciami. Odložením týchto povinností však môžete ušetriť stovky eur 02 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: 1 - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 03 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: 1 - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 04 - Modified: 2024-03-21 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minimálne odvody aj v roku 2025 porastú. O koľko a v ktorých situáciách ich máte odpustené?
01 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 03 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 04 - Modified: 2024-04-29 09:11:28 - Feat.: - Title: Obchvat Žiliny či 160-ka do Košíc. Toto sú najdrahšie projekty, ktoré nám pomohol zaplatiť Brusel 05 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 12:29