StoryEditor

Kraje by sa mohli inšpirovať českým príkladom

10.10.2022, 11:20

Skutočnú právomoc a rozhodujúce slovo by sme potrebovali pri čerpaní finančných prostriedkov z fondov a grantových schém Európskej únie.

Viac ako kompetencie podľa môjho názoru župám chýbajú financie potrebné na výkon aj tých kompetencií, ktoré už vyššie územné celky majú. Samosprávnym krajom pribúdajú povinnosti bez adekvátnej systémovej finančnej kompenzácie. Mám na mysli najmä oblasť zdravotníctva a sociálnej pomoci, kde plníme povinnosti nad rámec, ktorý nám ukladá štát, ale ich financovanie musíme zabezpečiť z vlastných rozpočtov.

Dane nestačia na úlohy

Dostávame sa do nezávideniahodnej situácie, keď daň z príjmov fyzických osôb, ktorá je naším rozhodujúcim zdrojom financovania potrieb regiónu, nestačí pokrývať všetky povinné úlohy a na rozvoj samosprávneho kraja zostáva čoraz menej zdrojov. Riešením tejto situácie by bolo zavedenie daňového mixu, ktorý by výrazne posilnil stabilitu príjmov nielen žúp, ale aj ostatných samospráv, čím by sa zvýšila odolnosť proti ekonomickým šokom. Štát by mal začať samosprávam posielať podiel z celej hlavnej štvorice daňových príjmov štátneho rozpočtu, kam okrem dane z príjmu fyzických osôb patrí daň z príjmu právnických osôb, daň z pridanej hodnoty a spotrebné dane.

Kompetencie v doprave

Z hľadiska kompetencií však môžem povedať, že nám chýbajú napríklad v oblasti dopravy. Mohli by sme sa inšpirovať tými, aké majú kraje v susednej Českej republike. Ide najmä o objednávanie výkonov železničnej dopravy, priamy dosah na investície do nadradenej dopravnej infraštruktúry, ako je umiestňovanie diaľnic a ciest prvej triedy na našom území. Dlhodobo sa musíme prispôsobovať investičným plánom ministerstva dopravy bez ohľadu na to, aké potreby vo svojom regióne identifikujeme. A aj v tejto oblasti je veľmi jasná otázka financií. Vlastníme cesty druhej a tretej triedy, avšak výber dane z motorových vozidiel už nie je naším príjmom.

Peniaze z Únie

Skutočnú právomoc a rozhodujúce slovo by sme potrebovali pri čerpaní finančných prostriedkov z fondov a grantových schém Európskej únie. Nikto nepozná naše územia lepšie ako my, sme schopní dohodnúť sa na dôležitých prioritách nielen vnútri kraja, ale aj kraje medzi sebou, čerpať podporu efektívne a naozaj prispieť k rozvoju našich území.

Český vzor

Inšpiráciou je pre nás český model spojenej verejnej správy, v ktorom kraje popri samosprávnych pôsobnostiach vykonávajú tiež prenesenú štátnu správu, a to pod jednou strechou a personálnym prepojením v osobe hajtmana. Vzorom je aj krízové riadenie v mimoriadnych situáciách, keď pod hajtmana spadá Integrovaný záchranný systém na úrovni kraja. Naše samosprávne kraje na rozdiel od českých nemajú kompetencie ani v oblasti záchrannej zdravotnej služby.

Autor je predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja. Kandiduje za strany SMER-sociálna demokracia, HLAS-sociálna demokracia, SME RODINA a Slovenská národná strana.

01 - Modified: 2024-02-23 15:43:06 - Feat.: - Title: Projekt ako v Bratislave. Mesto na západe Slovenska získa takmer 300 nových bytov 02 - Modified: 2024-02-15 10:11:16 - Feat.: - Title: Železnice zakúpili nové vlakové súpravy, pri skúšobnej jazde sa dve pokazili. Vlaky posilnia spoje do týchto miest 03 - Modified: 2024-01-17 09:21:01 - Feat.: - Title: Polícia obvinila tínedžera, ktorý sa v Trenčíne spolužiakom vyhrážal postrieľaním 04 - Modified: 2024-01-15 16:48:00 - Feat.: - Title: Polícia obvinila 18-ročného mladíka z prečinu násilia proti skupine obyvateľov 05 - Modified: 2023-12-28 13:57:42 - Feat.: - Title: Koordinátorka projektu Timisoara 2023: Aj Slováci pomáhali vytvárať naše mesto. V Rumunsku ste vždy vítaní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 21:55