Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Keď rinčia zbrane

01.03.2022, 23:00

Staré latinské príslovie hovorí – keď rinčia zbrane, mlčia múzy. Modifikácia toho istého príslovia sa vzťahuje aj na zákony.

Keď rinčia zbrane, prestávajú platiť zákony a jediným zákonom sa stáva právo silnejšieho. V takých situáciách musia byť v strehu najmä malé krajiny, ako je Slovensko. A do tretice sa dá povedať, že keď rinčia zbrane, trpí ekonomika.

Existujú desiatky štúdií, ktoré sa pokúšajú kvantifikovať dosahy vojny na ekonomiku. Vojna je humanitárnou, ale aj ekonomickou katastrofou, ktorá nemá nijaké rozumné zdôvodnenie či ospravedlnenie.

Vojna znamená obrovské utrpenie miliónov ľudí, nesmierne obete na životoch a ničenie cestnej a železničnej infraštruktúry, výrobných kapacít či celých miest, čoho sme svedkami v týchto dňoch a hodinách.

Na šokujúcich záberoch z Ukrajiny vidíme ničenie ľudského a fyzického kapitálu v priamom prenose. Ide však len o prvý bezprostredný a tragický dôsledok vojny. Bohužiaľ, je ich oveľa viac a budú pôsobiť dlhodobo.

Vzácne zdroje použité na vedenie vojny sa prejavia v nedostatku nových investícií v iných častiach ekonomiky.

Prerušenie logistických ciest podstatne zníži objemy vnútorného aj zahraničného obchodu. Radikálne obmedzenie výroby a predaja povedie možno aj k dramatickému poklesu spotreby obyvateľstva. Vzhľadom na prepojenosť svetovej ekonomiky pocítime tieto dôsledky úplne všetci.

Najtragickejším dlhodobým ekonomickým dôsledkom vojny preto je nahradenie trhovej ekonomiky vojnovou ekonomikou. Fungujúcu trhovú ekonomiku si väčšinou neuvedomujeme.

Neuvedomujeme si, koľko výrobcov, dopravcov či predajcov je zapojených do dlhého reťazca, na konci ktorého sme my ako spotrebitelia a výrobok alebo služba, ktorá uspokojuje niektorú z našich potrieb.

Tieto nitky, od ktorých závisí naša prosperita, už aj tak narušené koronou, môže vojna úplne potrhať.

Rovnováhu medzi ponukou a dopytom, ktorú v mieri zabezpečuje trhový mechanizmus, nahrádza vo vojnovej ekonomike prídelový systém, regulácia cien, absolútny nedostatok tovarov, nielen ropy a plynu, ale tovarov každodennej spotreby. A brutálne obmedzenie spotreby.

Rusko si muselo byť vedomé všetkých týchto dôsledkov. Aj sankcií, o ktorých mohli predpokladať takmer s istotou, že sa na nich zosypú zo všetkých strán.

Je dokonca možné, že ich kalkul išiel oveľa ďalej. Lebo v globálne prepojenom svete môže vojna v Európe priniesť drastické zníženie životnej úrovne obyvateľstva. Schopnosť ruskej nátury znášať nepohodlie je povestná.

No v Európskej únii náhly prechod zo sveta dostatku do sveta nedostatku môže obrátiť hnev značnej časti voličov ešte viac proti ich politickým elitám.

Podľa tejto logiky stačí len vydržať a počkať si, kým budú slabé demokratické vlády nahradené autoritárskymi režimami, ktoré budú mať navyše aj podporu obyvateľstva. Od nás všetkých závisí, či sa stratégovia v Kremli, ktorí túto vojnu pripravovali, mýlili alebo nie.

01 - Modified: 2022-03-04 14:24:27 - Feat.: 0 - Title: Slováci skupujú látku na ochranu pred radiáciou. Boja sa jadrových hrozieb 02 - Modified: 2022-03-01 14:20:32 - Feat.: 0 - Title: Putin nie je iba jeden. A niektorí ďalší Putinovia tiež majú jadrovú bombu 03 - Modified: 2022-03-01 14:21:37 - Feat.: 0 - Title: Bojujú proti ruským dezinformáciám: Recenziami v Google Mapách informujú užívatelia o vojne 04 - Modified: 2022-03-01 14:56:45 - Feat.: 0 - Title: Satelity odhalili pohyb masívnej vojenskej sily smerom na Kyjev. Stopa vedie do Bieloruska
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:13