StoryEditor

Komentár Petra Tkačenka: Aj v Smere majú hanbu

06.12.2014, 16:04

Odhliadnuc od tradične pompéznej formy slávnostný snem vládnej strany veľa nového nepriniesol. Vo vypovedanom aj zamlčanom však možno vyčítať tri kľúčové posolstvá, ktoré ovplyvnia politické udalosti v budúcom roku:

1. Začiatok kampane
Oznámením o druhom sociálnom balíčku premiér de facto odštartoval kampaň do parlamentných volieb. Symbolicky tak po sérii politických prehier prešiel do protiofenzívy. Hoci parametre ani cenu druhého kola rozdávania ešte nepoznáme, dávka strachu je na mieste: ak nedávno vláda odklepla vlaky zadarmo, čo si schovala na záver? Hrozby premiéra o „inovatívnych“ projektoch zvádzajú až na paniku.

2. Nový komunikačný manuál
Po fáze vypúšťania balónikov stranícke oddelenie propagandy zrejme definitívne rozhodlo o stratégii politického boja. Fico v prejave nielen opakoval tézu o faktickej nenahraditeľnosti Smeru a kritizoval program súperov – on si dal záležať, aby ich vykreslil ako vyložene zlých ľudí. Reklamný claim o „politike nenávisti“ zopakoval najmenej šesťkrát. Cieľ je eliminovať kritikov ako charakterovo nedôstojných pre politický súboj.

Až sa nechce veriť, ale Fico sa po skúsenosti zo súboja s Andrejom Kiskom rozhodol štylizovať do roly ublíženčaťa, s ktorým súperi nechcú viesť vecný dialóg, ale mu brýzgajú do zlodejov a odkundesov – pričom on je vyložene korektný typ. Áno, je to ten človek, čo s radosťou súpera posiela do väzenia, obviňuje z vlastizrady, scientológie, ten, ktorý prišiel s termínmi zlepenec, madam transparentná, Pentliarik, premiérka-klamárka...

3. Otrasené sebavedomie
Druhou hlavnou niťou Ficových slov po útokoch na opozíciu boli apely na straníckych kolegov. Totiž, Smer sa po prevalení kauzy CT po dlhej dobe dostal do defenzívy a (na slovenské pomery) masové protesty vyvolali v členoch Smeru poriadny strach.

Keď musí predseda strany presviedčať ovečky, že sa nemajú za čo hanbiť, že byť Smerákom nie je Kainovo znamenie, vraví tým viac, ako si myslí. Vlastne, je to jediná dobrá správa snemu. Ako nedávno poznamenal komentátor Trendu Marián Leško: „Pôsobí to tak, ako keď niekto často ubezpečuje, že nie je žiadny hlupák. Nerobil by to, keby aj sám nemal isté podozrenie.“ Je to dobré znamenie: vraví, že o hanbe už počuli aj v Smere.

01 - Modified: 2007-01-16 12:50:00 - Feat.: 0 - Title: Pöttering: Budem bojovať za európsku ústavu
01 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 02 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva 05 - Modified: 2024-04-24 08:54:38 - Feat.: - Title: Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť, rozhodla vláda
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:26