TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dosiahnutý kompromis je pre firmy lepšie riešenie ako doteraz platná legislatíva

26.08.2020, 00:00
Príplatky za prácu v noci či cez sobotu sa po novom vypočítajú z novej sumy minimálnej mzdy 623 eur.

O určení sumy mesačnej minimálnej mzdy na rok 2021, ako aj o samotnej téme minimálnej mzdy prebehli viaceré rokovania sociálnych partnerov. Na poslednom rokovaní o tejto téme nám boli prezentované viaceré alternatívne návrhy, ktoré sme až do poslednej chvíle vyhodnocovali.

Pôvodne sme trvali na zmrazení minimálnej mzdy, ako aj zrušení šiestich stupňov náročnosti práce a odpojení príplatkov od minimálnej mzdy, ktoré sú pre mnohé firmy kameňom úrazu, keďže tie im spôsobujú najväčšie finančné problémy. Veľa firiem sa totiž stále ocitá vo finančných problémoch, ktoré vznikli v dôsledku prepadu tržieb, keď museli povinne zatvoriť svoje prevádzky a úprava v oblasti príplatkov by ich výrazne odbremenila.

Príplatky za prácu v noci či cez sobotu sa po novom vypočítajú z novej sumy minimálnej mzdy 623 eur. Stanovia sa však pevnou sumou a nie ako doteraz koeficientom naviazaným na vývoj minimálnej mzdy.

Minister súčasne ustúpil od svojho zámeru zaviesť na Slovensku štartovaciu minimálnu mzdu pre dlhodobo nezamestnaných, aj keď s tou sme problém nemali. Zmení sa tiež systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce.

Kým v súčasnosti sa zvyšných päť úrovní minimálnej mzdy stanovuje ako násobok základnej sumy minimálnej mzdy, po novom sa zvyšných päť úrovní minimálnych zárobkov zvýši jednotne o 43 eur.

Vzhľadom na bezprecedentnú situáciu, v akej sa nachádzame, sa nám zdalo rozumné dosiahnuť aspoň čiastočnú dohodu. Ak chceme vybudovať kvalitný sociálny dialóg, tak treba v prvom rade diskutovať a byť otvorení aj kompromisom, aj keď sme spočiatku s konečnou verziou neboli stotožnení. Avšak uvedomujeme si, že ak budú obe strany trvať tvrdohlavo na svojich požiadavkách, nikam sa neposunieme.

Uvedený kompromis je pre podnikateľský sektor určite lepším riešením, ako by sa minimálna mzda mala určovať podľa doteraz platného zákona. Na základe doteraz platnej legislatívy by totiž výška mesačnej minimálnej mzdy na rok 2021 bola na úrovni 656 eur a na túto sumu by boli naviazané príplatky, ako aj stupne náročnosti práce.

Opakovane poukazujeme na skutočnosť, že v súčasnej situácii, v akej sa nachádzame v súvislosti s pandémiou COVID-19, je veľmi dôležité zodpovedne pristúpiť aj k určeniu výšky minimálnej mzdy tak, aby nedošlo ešte k väčšiemu negatívnemu dosahu na hospodárstvo, ako aj zamestnanosť. Naším spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere a udržanie životaschopnosti firiem.

S finálnou dohodou nie sme úplne stotožnení, avšak vzhľadom na okolnosti dosiahnutý výsledok, ktorý sa rodil dlho, verím, že bude v konečnom dôsledku akceptovateľný. Netreba zabúdať na fakt, že po minulé roky bola dohoda sociálnych partnerov takmer vždy nereálna. Finálny verdikt mala preto vláda, ktorá často nastavovala minimálnu mzdu veľmi neuvážene a populisticky, čo sa nám dnes v čase krízy aj odzrkadlilo.

01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia 04 - Modified: 2024-03-27 14:46:39 - Feat.: - Title: Prečo bude tisíceurová minimálka problém 05 - Modified: 2024-03-22 15:20:05 - Feat.: - Title: Klub 500 nesúhlasí s návrhom Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:09