Andrej KiskaPeter Mayer
StoryEditor

KOMENTÁR: V Česku sa rodí nový Kiska

13.01.2018, 18:00
Dnes je Miloš Zeman tým, kto sa pred voličmi spovedá za päť rokov svojej politiky.

"Vyzerá to nádejne. Postúpili sme zo skupiny do finále." Týmito slovami komentoval bývalý šéf českej Akadémie vied Jiří Drahoš fakt, že v sobotu postúpil u našich západných susedov do druhého kola prezidentských volieb. O dva týždne sa vo finálovom rozstrele stretne s úradujúcim českým prezidentom Milošom Zemanom.

A pre Drahoša nemusí byť druhé kolo ani zďaleka konečná stanica. Práve naopak, momentálne sa zdá, že karty sú rozdané v jeho prospech. Za Zemanom síce zaostal takmer na chlp presne o 12 percentuálnych bodov, čo v prepočte znamená zhruba 600-tisíc hlasov.

​Hneď po tom, ako bolo jasné, že do druhého kola postupuje proti Zemanovi práve on, mu však podporu sľúbili všetci hlavní protikandidáti z poľa porazených - Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer aj Mirek Topolánek. Ti dohromady získali viac ako 32,5 percenta.

Aj keby teda čo len polovica ich voličov túto výzvu poslúchla a o dva týždne by svoj hlas hodila Drahošovi, znamenalo by to odchod Zemana z Pražského hradu a jeho návrat na vysočinský dôchodok.

Zeman a jeho kontroverzie

Ak by sme chceli nadviazať na Drahošovu športovú terminológiu, mohli by sme povedať, že Zeman nielen svoju kampaň, (hoci žiadnu oficiálne neviedol), ale aj päť rokov v prezidentskom úrade totálne prekoučoval.

Kontroverznými vyjadreniami, správaním nedôstojným najvyššieho úradu v štáte a konfliktmi s politickými oponentmi i médiami rozdelil spoločnosť tak, ako sa to ani zďaleka nepodarilo jeho predchodcom - Václavovi Havlovi, ba dokonca ani Václavovi Klausovi, ktorý by si so Zemanom mohol ruku podať, čo sa týka osobnej samoľúbosti a ješitnosti.

Všetko to zaklincoval odmietnutím svojej účasti na televíznych debatách s ostatnými protikandidátmi. Čiastočne možno kvôli nie príliš stopercentnému zdravotnému stavu, ale do istej miery aj kvôli absencii pokory a rešpektu voči iným kandidátom i voličom.

Karta sa obrátila

Isteže, niekto by mohol namietať, že pred piatimi rokmi získal Zeman v prvom kole niečo cez 24 percent a pred druhým Karlom Schwarzenbergom mal náskok ani nie jedno percento. A v druhom kole ho jasne deklasoval. Ibaže vtedy bola situácia presne opačná, než je dnes.

Zeman sa do veľkej politiky vrátil po niekoľkých rokoch ako dôchodca z vysočinskej chalupy. Na jeho hriechy z obdobia opozičnej zmluvy, keď si ako premiér a predseda sociálnej demokracie prakticky rozparceloval moc s vtedajším šéfom pravicovej opozície Václavom Klausom, väčšina voličov zabudla.

A Karel Schwarzenberg bol oveľa viac kritizovaný za celú pravicovú vládu Petra Nečasa, v ktorej ako šéf českej diplomacie zastupoval TOP 09.

Nový Andrej Kiska

Dnes je však Zeman tým, kto sa pred voličmi spovedá za päť rokov svojej politiky. A Jiří Drahoš oným nepopísaným listom papiera, ktorý môže Čechom splniť sen o slušnej hlave štátu.

Napokon, niekoľkokrát sme sa aj my na Slovensku presvedčili, že keď sa spoja voliči všetkých slabých a podceňovaných proti silnému, môžu ho poraziť. Tak, ako to pred štyrmi rokmi predviedol Andrej Kiska proti Robertovi Ficovi či naposledy vlani Ján Lunter proti Marianovi Kotlebovi.

A Jiŕí Drahoš má teraz nepochybne veľkú šancu, aby sa stal českým Andrejom Kiskom.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 22:21