Prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu zatiaľ sankcie zvládli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Financial Times: Strata západných technológií bude pre Rusko časom ochromujúca

27.08.2022, 00:00

Putin možno usúdi, že Rusko je lepšie pripravené znášať ekonomickú bolesť ako mnohí jeho západní partneri. Mýlil by sa však.

© The Financial Times Limited 2020. Všetky práva vyhradené.

Za preklad článku zodpovedajú výhradne Hospodárske noviny. Financial Times Limited nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo kvalitu prekladu.                                                                                    

Od rozpadu Sovietskeho zväzu Rusko nečelilo takému hospodárskemu otrasu, aký vyvolali západné sankcie po invázii na Ukrajinu. Polovica jeho devízových rezerv vo výške 640 miliárd dolárov je zmrazená, niekoľko popredných bánk bolo odrezaných od medzinárodného platobného systému a ropa Urals sa vďaka riziku sankcií predáva so zľavou približne 20 dolárov za barel oproti medzinárodným cenám. Približne tisíc západných spoločností, ktoré podľa jedného odhadu tvoria 40 percent ruského HDP, obmedzilo svoju činnosť.

Napriek tomu šesť mesiacov po tom, čo agresia Vladimira Putina vyvolala najtvrdšie západné sankcie voči Moskve, sa ruskému hospodárstvu darí lepšie, ako mnohí očakávali. Hoci sa zdá, že vojna je aspoň zatiaľ v patovej situácii a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že Putin je pripravený na rokovanie o riešení, sankcie zatiaľ nenarušili schopnosť Moskvy bojovať ďalej.

Rýchle kroky moskovskej centrálnej banky, ktorá zaviedla kontrolu kapitálu a prudko zvýšila úrokové sadzby, stabilizovali rubeľ. Vyššie svetové ceny ropy celkovo kompenzovali „ruský diskont“ a rastúci predaj do Číny, Indie a Turecka pomohol vyrovnať klesajúci vývoz do EÚ. Medzinárodná energetická agentúra odhaduje, že produkcia ropy v Rusku bola minulý mesiac o menej než o tri percentá nižšia ako pred vojnou.

Mnohé odchádzajúce západné spoločnosti navyše úplne neodišli alebo predali svoje aktíva miestnym kupcom, takže stále fungujú. Zvýšený obchod s veľkými rozvíjajúcimi sa trhmi, najmä s Tureckom, poskytol ďalší vankúš. Ruská centrálna banka v súčasnosti predpokladá, že HDP sa v tomto roku zníži o nepríjemných, ale nie katastrofálnych štyri až šesť percent. MMF predikuje pokles o šesť percent, čo je menej ako 8,5 percenta predpokladaných v apríli. Vzhľadom na to, že európske obyvateľstvo čelí bezprecedentnému zvýšeniu účtov za kúrenie, je menej zvyknuté na ťažkosti ako Rusi a je náchylnejšie vyjsť do ulíc, Putin možno usúdi, že Rusko je lepšie pripravené znášať ekonomickú bolesť ako mnohí jeho západní partneri. Mýlil by sa však.

Sankcie pravdepodobne nikdy neviedli k okamžitému kolapsu ruskej ekonomiky. Postupom času však západné opatrenia predstavujú uťahujúcu sa slučku a náklady pre Rusko sa budú hromadiť. Západné demokracie budú musieť vytrvať: stále musia urobiť viac, aby znížili príjmy Ruska z energetických zdrojov, a zároveň upraviť návrh nadchádzajúceho ropného embarga EÚ, aby sa zabezpečilo, že nebude škodiť demokratickému svetu viac ako Moskve. Musia lepšie pripraviť svoje obyvateľstvo na zdražovanie energií prostredníctvom správ a priamej podpory a zintenzívniť úsilie, aby odradili Peking, Dillí a Ankaru od pomoci Moskve prekonať sankcie.

image

Sankcie ničia Rusko viac, než si Putin myslel. Dokazuje to štúdia, ktorá sa nespolieha na dáta z Kremľu

Bolesť spojená s oddelením energetických zdrojov bude pre Západ pravdepodobne kratšia ako pre Rusko; EÚ už napríklad vidí reálnu cestu k životu bez ruského plynu, zatiaľ čo nedostatok infraštruktúry znamená, že Moskve bude trvať roky, kým presmeruje vývoz plynu do Číny. Najväčší vplyv na Rusko nemusí mať strata západných trhov s energiou, ale západných technológií a komponentov, ktoré Peking ani iní nemôžu úplne nahradiť, čo bude brzdiť výrobu a priemysel prírodných zdrojov, ako aj vojensko-priemyselný komplex.

Existujú paralely s obmedzeniami vývozu špičkových technológií do Sovietskeho zväzu po invázii do Afganistanu v roku 1979. Tie obmedzili sovietsky rast a prehĺbili jeho technologickú zaostalosť, čo v kombinácii s klesajúcimi cenami energií vyvolalo koncom 80. rokov hlbokú krízu. Sankcie možno ešte neznížili Putinovu schopnosť viesť vojnu na Ukrajine. Ale ich uvalením mohol ruský prezident zhoršiť svoju schopnosť viesť dlhodobú kampaň – alebo začať podobnú rozsiahlu konvenčnú vojnu v budúcnosti.

01 - Modified: 2022-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kryptomeny sú nemorálna hra so záporným súčtom 02 - Modified: 2022-07-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká analýza: Ako sa stal z Ruska fašistický štát 03 - Modified: 2022-07-07 13:46:47 - Feat.: 1 - Title: Sedem veľkých chýb v uvažovaní antiglobalistov
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/financial-times-v-hn, menuAlias = financial-times-v-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:17