Financial Times
StoryEditor

Paradox omikronu sa začína naplno odhaľovať

14.12.2021, 23:00
Vakcínami vybudované protilátky vírus otupia, ale nákazlivosť je alarmujúca.

© The Financial Times Limited 2020. Všetky práva vyhradené.

Za preklad článku zodpovedajú výhradne Hospodárske noviny. Financial Times Limited nenesie žiadnu zodpovednosť za presnosť alebo kvalitu prekladu.

Tri dávky a hotovo. To sú nádejné správy, ktoré nám dávajú štúdie omikronu, piatej mutácie vírusu ochorenia Covid-19. Tri dávky vakcíny alebo dve dávky a imunita, ktorú si vytvoríme prekonaním choroby, by mali anulovať nevítaného virálneho nováčika.

Správy z nemocničných oddelení naznačujú, že choroba má pri omikrone miernejšie príznaky, hospitalizácie sú kratšie s tým, že menej pacientov potrebuje kyslíkovú podporu a u detí choroba nemá dramatický priebeh.

Je však možné, že je to len fatamorgána, lebo v skorom štádiu choroba prepukla najmä u mladých ľudí na univerzitách. Plný obraz získame až analýzou priebehu choroby vo všetkých vekových skupinách. Okrem toho WHO nenariaďuje špecifické zisťovanie úmrtí na varianty vírusu.

Laboratórne štúdie potvrdzujú, že protilátky vytvorené vakcínami znižujú smrtnosť omikronu. Profesor Alex Sigal z Afrického inštitútu zdravotníckeho výskumu nedávno vyhlásil, že protilátky vybudované vakcínou od Pfizeru sú účinné proti pôvodnému kmeňu vírusu, nie však proti omikronu. Ľudia, ktorí prekonali ochorenie, sú proti nemu účinnejšie chránení. „To bol lepší výsledok, ako som očakával,“ povedal Sigal, pričom nový variant opísal ako „sledovateľný problém s nástrojmi, ktoré máme k dispozícii“.

Pfizer ponúkol podobnú analýzu, pričom začal s tým, že tri dávky očkovacej látky by mali vírus neutralizovať, zatiaľ čo dve dávky nevyprodukujú dostatočné množstvo protilátok.

„Bolo veľmi náročné nakalibrovať udalosti posledných dvoch týždňov, lebo výskum všetkých vakcín smeroval k rovnakému výsledku, ale som opatrne optimistický,“ povedal profesor imunológie na Imperial College v Londýne Danny Altmann. Odkaz je však jasný, tri dávky vakcíny alebo dve dávky a prekonanie ochorenia poskytujú dostatočnú imunologickú ochranu. „Osobne si myslím, že omikron nepredstavuje žiaden horor,“ povedal Altmann.

Podľa Altmanna testy protilátok neberú do úvahy druhú líniu autoimunitnej bunkovej ochrany. Tento záložný zdroj imunity na úrovni buniek typu T a B si pamätá minulé ochorenia a zabraňuje tomu, aby ochorenie sprevádzali závažné symptómy. Aj miernejší priebeh ochorenia môže v konečnom dôsledku usmrtiť viac ľudí, najmä ak je nákazlivejší ako jeho predchodcovia.

Aj malý pomer závažných ochorení môže rýchlo naplniť nemocnice a dostať ich do núdzového stavu. To podľa profesora infekčných chorôb na londýnskej škole tropických chorôb a poradcu Johnsonovho kabinetu Grahama Medleyho vysvetľuje neintuitívnu logiku prísnejších reštrikčných opatrení.

„Neexistuje dôkaz, že omikron je nebezpečnejší ako delta, ale zdá sa nákazlivejší, preto existuje riziko náhleho masívneho prepuknutia choroby,“ vysvetľuje Medley. Pritom výhodou nákazlivosti je, že posledné štyri mesiace epidémie budú na konci roka.

Omikron má tendenciu zdvojnásobovať počty chorých každé dva až tri dni. To je dôvod, prečo britská vláda zaviedla prísnejšie opatrenia, bez ktorých by nemocnice denne prijímali tisíc až 1 200 nových pacientov.

Medley však ponúka šokujúcu analógiu. „S omikronom sme na tŕnistej a zamrznutej ceste, zapnuté bezpečnostné pásy sú preto ešte dôležitejšie.“ Očkovanie a testovanie dáva ešte väčší zmysel ako prevencia pred zničujúcimi Vianocami.

01 - Modified: 2021-11-14 19:10:16 - Feat.: 0 - Title: Prečo je Jerome Powell pre Fed nebezpečný 02 - Modified: 2021-11-30 16:43:55 - Feat.: 0 - Title: Fed zrejme zrýchli obmedzovanie monetárnych stimulov
01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Úniu nezaujíma, čo sa vyrába, ale akým spôsobom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/financial-times-v-hn, menuAlias = financial-times-v-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:39