StoryEditor

Sub Club: každému jeho kultúra

31.08.2007, 00:00

Sub Club je jeho druhý domov. V katakombách pod Hradom trávi noci od svojich 19 rokov. Koncerty už dávno neráta. Boli ich desiatky každého druhu. Hudobný klub v bývalom CO-kryte pod Hradom je totiž domovom subkultúry. Dancehall, jungle, routes, nu-jazz, drum´n´bass, rock a niekedy hip-hop, ktorý nemá so slovenským mainstreamom nič spoločné.
Sympatický Tomáš zo Starého Mesta hovorí pomaly -- polnoc nie je jeho časom. "V Sub Clube to vrcholí okolo tretej -- pohodička, ktorej nikto neujde," komentuje. Čašníkovi nehovorí, čo chce -- domovským nápojom je dobre vychladená hruškovica. Najlacnejšia verzia stojí 35 slovenských korún, nealko je za 25. Vstup je v tento sobotný večer, keď sa za "pultom" striedajú DJ rozličnej chuti, voľný. Bežne sa platí stovka. Ak príde špička, niekoľkonásobne viac. V útrobách hradného brala nad Dunajom si totiž kľučky podávajú reprezentanti alternatívy v elektronickej i gitarovej muzike. "Na svoje si príde každý," uzatvára 25-ročný Tomáš.
Hodinu po polnoci sa volume zvyšuje a v zelenom dyme pod vlhkými klenbami to začína hustnúť. Fanúšikovia kombinácie rap®gae majú svoju hodinku. Ostatní popíjajú pri bare, hrajú stolný futbal alebo sa strácajú v psychadelickom priestore. "Najobľúbenejšou je neónovozelená chodba s intenzívnou červenou na konci," signalizuje Tomášov kamarát Segiy.
Z fotogenického miesta Sub Clubu nemá obrázok len on. Učarovala mnohým. Keď sa o pol tretej ráno siluety na parkete začínajú zlievať do jedného prúdu, zahasí cigaretu. A skôr ako odíde, prekvapí: "Kto by si pred rokmi pomyslel, že namiesto komunistov tu bude "menšina". Sub Club nie je zábavkou pre násťročných vyznávačov cukríkového hip-hopu, ani pre princezné v črievičkách z diskotékových klubov. Má štýl, ktorý si zapamätáte. Rovnako ako obrovského fúzatého motorkára pri vstupe.

VIZITKA
SUB CLUB -- Subculture´s music club
Kde: bývalé Účko v hradnom brale na Nábreží gen. L. Svobodu
Čo: hudobný klub pre fanúšikov menšinových žánrov, aj tri stovky tanečníkov
Hudba: elektronická a gitarová

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 21:11