StoryEditor

Aj pri zúčtovaní vám hrozia pokuty

17.05.2006, 00:00

V ročnom zdravotnom zúčtovaní sa vypočíta, či odvedené preddavky na zdravotných odvodoch zodpovedajú skutočnému poistnému, ktoré musí poistenec zaplatiť zo svojich príjmov. U každého platiteľa poistného sa zúčtováva poistné z maximálneho vymeriavacieho základu 517 140 Sk (43 095 Sk za mesiac x 12). Neprihliada sa na to, či platiteľ poistného mal príjmy iba časť roka alebo či bol osobou so zdravotným postihnutím. Nedoplatky a preplatky je potrebné zúčtovať do 30. septembra.
Podľa zákona o zdravotnom poistení platia poistné zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, zamestnávateľ a štát. Platiť musí aj samoplatiteľ, teda ten, za koho platí štát.
Podnikatelia a živnostníci platili vlani preddavky na poistné na zdravotné poistenie, výška ktorých nezodpovedala skutočným príjmom. Výška preddavkov bola odvodená z minuloročných príjmov SZČO, alebo si výšku preddavkov určili sami. Zmyslom ročného zúčtovania SZČO je vypočítať poistné z príjmov, ktoré SZČO dosiahla za rok, ktorý sa zúčtováva. Spravodlivo sa tak vypočíta poistné z príjmov za príslušný zúčtovávaný rok. Výška poistného v takomto prípade nie je ovplyvnená príjmami z minulých rokov. Ročné zúčtovanie je tak možné porovnať s daňovým systémom a povinnosťou zúčtovať daň z príjmov v daňovom priznaní.
Zamestnanci a zamestnávatelia platili počas roka preddavky na poistné zo skutočných príjmov zamestnanca v prípade, ak jeho príjem ani v jednom mesiaci nepresiahol maximálny mesačný vymeriavací základ 43 095 Sk. V takomto prípade sa preddavky rovnajú poistnému, ak zamestnanec za rok 2005 žiadne iné príjmy nemal. Ak v niektorom mesiaci príjem zamestnanca presiahol sumu 43 095 Sk, alebo ak mal aj iné príjmy, poistné je vyššie ako preddavky, je potrebné podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. V ročnom zúčtovaní takéhoto zamestnanca sa zosumarizujú jeho celoročné príjmy, ktoré sú podľa zákona o zdravotnom poistení vymeriavacím základom, takže poistné sa tak vypočíta s úhrnu započítateľných príjmov, najviac zo sumy 517 140 Sk.
Aké sú hlavné zásady pri podaní zúčtovania?
Ročné zúčtovanie musí podať štát a každý poistenec, ktorý bol v roku 2005 čo len jeden deň SZČO. Ostatní platitelia poistného, ktorými sú zamestnávateľ, zamestnanci, samoplatitelia a poistenci štátu iba v prípade, ak u nich vznikli skutočnosti, na základe ktorých sú v zmysle zákona o zdravotnom poistení povinní ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie vykonať. SZČO a samoplatitelia si robia ročné zúčtovanie sami. Za zamestnanca to môže urobiť jeho posledný zamestnávateľ.
Poistenec je povinný vykonať a podať ročné zúčtovanie poistného sám, ak:
§ nepožiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania poistného
§ nepredloží potrebné doklady
§ nemôže požiadať o zúčtovanie lebo zanikol zamestnávateľ bez právneho nástupcu.
Ak poistenec, ktorý je platiteľom poistného, zomrie, ročné zúčtovanie poistného sa nepodáva.
Poistenec, ktorý bol vlani poistencom viacerých zdravotných poisťovní a ktorý vykonáva ročné zúčtovanie poistného za rok 2005, podá ročné zúčtovanie v tej zdravotnej poisťovni, v ktorej bol prihlásený v roku 2005 naposledy. Preplatky a nedoplatky zúčtovania si vyrovnajú platitelia poistného s tou zdravotnou poisťovňou, v ktorej bolo podané ročné zúčtovanie poistného.
Ročné zúčtovanie podáva poistenec. Poistenec, ktorý bol len zamestnancom a mal len príjmy zo závislej činnosti, mohol písomne požiadať posledného zamestnávateľa (najneskôr do 15. mája) o ročné zúčtovanie poistného. Ak mal takýto poistenec súčasne viacerých posledných zamestnávateľov, môže požiadať ktoréhokoľvek z nich o vykonanie ročného zúčtovania poistného z úhrnnej sumy príjmov od všetkých zamestnávateľov.
Zamestnávateľ vykoná a podá ročné zúčtovanie za rok 2005 za poistenca, ktorý:
§ v roku 2005 bol len zamestnancom (§ 11 ods. 3 zákona o ZP) a
§ mal len príjmy zo závislej činnosti (§ 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP) a
§ písomne požiadal zamestnávateľa do 15. mája o ročné zúčtovanie
Ročné zúčtovanie sa podáva do 30. júna v miestne príslušnej pobočke zdravotnej poisťovne, v ktorej bol poistenec prihlásený k 31. decembru 2005, prípadne v posledný deň trvania zdravotného poistenia v roku 2005. Pred uplynutím tejto lehoty sa môže podať opravné ročné zúčtovanie podľa § 19 ods. 18 zákona, v ktorom sa vyznačí, že ide o opravné ročné zúčtovanie. V takomto prípade sa na predošlé podané riadne ročné zúčtovanie neprihliada.
Pozor na pokuty
-- Ak poistenec do 30. júna ročné zúčtovanie nepodá a ani nepožiada svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mu môže dať pokutu. Ak zamestnávateľ, ktorého zamestnanec písomne požiadal o zúčtovanie, úrad zamestnávateľovi môže uložiť pokutu do 100-tisíc korún.
-- Ak zúčtovanie urobí poistenec, priloží k nemu ako prílohu doklad o výške príjmu a o preddavkoch za rok 2005, ktorý mu na jeho žiadosť vystavil zamestnávateľ.
-- Ak ročné zúčtovanie urobí poistenec a výsledkom ročného zúčtovania je nedoplatok zamestnávateľa 100 korún a vyšší alebo taký istý preplatok zamestnávateľa, poistenec musí písomne oznámiť zamestnávateľovi najneskôr do 31. júla nedoplatok alebo preplatok zamestnávateľa. Pri nesplnení tejto povinnosti môže úrad poistencovi uložiť pokutu do 5-tisíc korún. Nižší preplatok alebo nedoplatok ako sto korún sa zamestnávateľovi neoznamuje.
-- Ak ročné zúčtovanie za rok 2005 urobí za zamestnanca zamestnávateľ a výsledkom ročného zúčtovania je nedoplatok zamestnanca 100 Sk a vyšší alebo preplatok zamestnanca 100 Sk a vyšší, zamestnávateľ je povinný písomne oznámiť zamestnancovi najneskôr do 31. júla nedoplatok alebo preplatok zamestnanca. Pri nesplnení tejto povinnosti môže úrad zamestnávateľovi uložiť pokutu do 100-tisíc korún.
-- Ak výsledkom ročného zúčtovania za rok 2005 je nedoplatok zamestnanca, poistenec je povinný odviesť nedoplatok príslušnej zdravotnej poisťovni do 30. septembra. Nedoplatok zamestnanca, za ktorého vykonal ročné zúčtovanie zamestnávateľ, je povinný odviesť tento zamestnávateľ.
-- Ak výsledkom ročného zúčtovania za rok 2005 je nedoplatok zamestnávateľa, zamestnávateľ je povinný odviesť nedoplatok príslušnej zdravotnej poisťovni tiež do 30. septembra.
-- Ak poistenec v tomto termíne nedoplatok neodvedie, môže zdravotná poisťovňa uplatniť na úrade voči poistencovi nárok na úrok z omeškania. Úrok z omeškania sa vypočíta z dlžnej sumy nedoplatku a počtu dní obdobia od 30. septembra 2006 do dňa zaplatenia nedoplatku. Súčasne poistencovi úrad môže uložiť pokutu do 5-tisíc korún.
-- Ak zamestnávateľ v tomto termíne nedoplatok neodvedie, môže zdravotná poisťovňa uplatniť na úrade voči zamestnávateľovi nárok na úrok z omeškania. Úrok z omeškania sa vypočíta z dlžnej sumy nedoplatku a počtu dní obdobia od 30. septembra do dňa zaplatenia nedoplatku. Súčasne zamestnávateľovi úrad môže uložiť pokutu do 100-tisíc korún.
-- Ak výsledkom ročného zúčtovania za rok 2005 je preplatok zamestnanca a poistenec si urobil ročné zúčtovanie sám, zdravotná poisťovňa vráti preplatok zamestnanca poistencovi do 30. septembra.
-- Ak výsledkom ročného zúčtovania za rok 2005 je preplatok zamestnanca a ročné zúčtovanie za poistenca robil zamestnávateľ, zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vráti preplatok zamestnanca zamestnávateľovi do 30. septembra. Zamestnávateľ vráti preplatok zamestnancovi najneskôr v zúčtovaní mzdy za mesiac september 2006.
-- Ak výsledkom ročného zúčtovania za rok 2005 je preplatok zamestnávateľa, zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vráti preplatok zamestnávateľovi do 30. septembra.
-- Ak zamestnávateľ zanikol bez právneho nástupcu a takýto zamestnávateľ urobil ročné zúčtovanie za svojho zamestnanca a výsledkom ročného zúčtovania poistného je nedoplatok zamestnanca, zdravotná poisťovňa si uplatní nárok na nedoplatok zamestnanca voči zamestnancovi. Keď vznikne preplatok zamestnanca, zdravotná poisťovňa ho vráti tomuto zamestnancovi.
-- Ak poistenec alebo zamestnávateľ, ktorý ročné zúčtovanie za rok 2005 robil za zamestnanca, zistí po uplynutí lehoty na podanie ročného zúčtovania, že nedoplatok alebo preplatok zamestnanca alebo zamestnávateľa je iný, ako bol uvedený v ročnom zúčtovaní a to v neprospech príslušnej poisťovne, podá do 8 dní dodatočné ročné zúčtovanie. Na dodatočnom ročnom zúčtovaní vyznačí, že ide o dodatočné ročné zúčtovanie a zároveň uvedie deň, v ktorom zistil skutočnosti na podanie dodatočného ročného zúčtovania. Vzniknutý rozdiel zamestnanec alebo zamestnávateľ doplatí poisťovni do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po dni zistenia skutočností na podanie dodatočného ročného zúčtovania. Za obdobie medzi 30. septembrom 2006 a dňom doplatenia rozdielu vyplývajúceho z dodatočného ročného zúčtovania môže zdravotná poisťovňa uplatniť na úrade voči poistencovi alebo zamestnávateľovi nárok na úrok z omeškania. Úrok z omeškania sa vypočíta z dlžnej sumy rozdielu a počtu dní
obdobia od 30. septembra 2006 do dňa doplatenia rozdielu.
-- Ak poistenec alebo zamestnávateľ, ktorý ročné zúčtovanie za rok 2005 vykonal za zamestnanca, zistí po uplynutí lehoty na podanie ročného zúčtovania, že nedoplatok alebo preplatok zamestnanca alebo zamestnávateľa je iný, ako bol uvedený v ročnom zúčtovaní a to v prospech zamestnanca alebo zamestnávateľa, môže podať dodatočné ročné zúčtovanie. Na dodatočnom ročnom zúčtovaní vyznačí, že ide o dodatočné ročné zúčtovanie a zároveň uvedie deň, v ktorom zistil skutočnosti na podanie dodatočného ročného zúčtovania.
Zdravotná poisťovňa vráti vzniknutý rozdiel v prospech zamestnanca alebo zamestnávateľa zamestnancovi alebo zamestnávateľovi do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po dni zistenia skutočností na podanie dodatočného ročného zúčtovania.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 08:24