27.05.2005, 00:00
Odpovede SP na otázky čitateľov na tému dôchodky.

Prepočítavanie dôchodku
Podľa hovorcu ministerstva práce a sociálnych vecí Martina Danka uverejneného v HN, si pracujúci dôchodca poberajúci súčasne dôchodok "môže po každom roku, ktorý odpracuje navyše, požiadať o prepočítanie dôchodku, ktorý sa bude zvyšovať o odpracované roky".
Avšak postup Sociálnej poisťovne je iný. Zamestnávateľom dala pokyn, aby evidenčný list za príslušný odpracovaný rok dali zamestnancom iba za podmienky, že ukončili pracovný pomer. Znemožňujú tak ročné prepočítanie dôchodku. Nazdávam sa, že toto je problém, ktorý sa dotýka väčšieho počtu ľudí.
- Poistencovi, ktorému bol priznaný starobný dôchodok vypočítaný už podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, sa dôchodok zvyšuje, ak získal ďalšie obdobie dôchodkového poistenia po priznaní dôchodku. Suma zvýšenia sa určí rôzne podľa toho, či poistenec počas tohto ďalšieho obdobia dôchodkového poistenia poberal starobný dôchodok alebo nie.
Spôsob zvyšovania v týchto situáciách stanovuje § 66 ods. 3 a 4 zákona č. 461/2003 Z. z., v ktorom sa uvádza, že sa suma starobného dôchodku zvýši "odo dňa nasledujúceho po zániku dôchodkového poistenia".
Zamestnancovi v pracovnom pomere dôchodkové poistenie zaniká podľa § 20 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z. skončením pracovného pomeru. Zamestnávateľovi z dôvodu ukončenia pracovného pomeru vzniká povinnosť ukončiť vedenie evidenčného listu dôchodkového poistenia a po jeho podpísaní zamestnancom ho predložiť miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
Ak bol poistencovi vypočítaný starobný dôchodok podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, zvýšenie starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania tohto dôchodku sa po zániku dôchodkového poistenia určí ako súčin súčtu jednej polovice osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia počas poberania dôchodku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej ku dňu nasledujúcemu po zániku dôchodkového poistenia. Je teda zrejmé, že na účely zvýšenia dôchodku v týchto situáciách je potrebné vychádzať z vymeriavacieho základu, z ktorého bolo alebo malo byť zaplatené poistné, ktoré sa uvádza na evidenčnom liste dôchodkového poistenia zamestnávateľom predloženom po ukončení pracovného pomeru.
Poistencovi, ktorému sa dôchodok vypočítal podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004, sa dôchodok zvyšuje o príslušné percento patriace za počet dní obdobia dôchodkového poistenia. Na tieto účely teda nie je potrebné zistiť sumu vymeriavacieho základu, postačujúce je potvrdenie zamestnávateľa o počte dní obdobia dôchodkového poistenia a o tom, či poistenec v uvedenom období nebol oslobodený spod povinnosti platiť poistné zo zákonom stanovených dôvodov (§ 140 ods. 1 písm. c) a § 140 ods. 2 až 4 zákona č. 461/2003 Z. z.).
Poistencovi vzniká nárok na zvýšenie starobného dôchodku za ďalšie obdobie dôchodkového poistenia získané po priznaní starobného dôchodku len raz za kalendárny rok. Ak by poistenec, ktorý po priznaní dôchodku vykonával zamestnanie v pracovnom pomere napríklad od 1. januára do 31. mája 2005 a od 1. júla do 30. novembra 2005, o zvýšenie dôchodku za ďalšie obdobie dôchodkového poistenia už požiadal od 1. júna 2005, o zvýšenie starobného dôchodku za obdobie od 1. júla do 30. novembra 2005 by mohol účinne požiadať až od 1. januára 2006.
Ak má čitateľ priznaný starobný dôchodok podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, môže teda tiež požiadať o prepočítanie dôchodku raz ročne, ale musí mať skončený pracovný pomer.

Výpočet dôchodku z I. piliera
Do 31. decembra 1999, t. j. do zániku pracovných kategórií mám odpracovaných osem rokov v I. pracovnej kategórii. Ako sa táto skutočnosť prejaví pri výpočte dôchodku z I. piliera dôchodkového zabezpečenia? Pri výpočte dôchodku z II. piliera dôchodkového zabezpečenia sa táto skutočnosť neprejaví vôbec. Mám pravdu?
- Pokiaľ ide o výpočet dôchodku z I. piliera a získanie určitého počtu rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení už nestanovuje iný spôsob výpočtu dôchodku osobám, ktoré získali určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie.
Poistencom sa vypočítavajú dôchodky bez ohľadu na to, či pracovali v zamestnaní zaradenom do zvýhodnenej pracovnej kategórie alebo nie. Ale v záujme zachovania už získaných dôchodkových nárokov stanovuje § 274 zákona č. 461/2003 Z. z., ako ustanovenie prechodného charakteru, že nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31. decembra 2023.
Ide najmä o nárok na
- iný, výhodnejší výpočet podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004 a
- iný, znížený dôchodkový vek, ak poistenec, ktorý celkovo získal 25 rokov doby zamestnania, získal potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie.
Poistenec, ktorý získal určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie, získal nárok na iný, výhodnejší výpočet starobného alebo invalidného dôchodku podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení. Ak by takýto poistenec požiadal o priznanie starobného dôchodku, v záujme zachovania nárokov by sa mu vypočítal dôchodok aj podľa zákona č. 100/1988 Zb. Starobný dôchodok by sa priznal v sume vypočítanej podľa toho zákona, podľa ktorého by bola suma dôchodku vyššia. V niektorých situáciách je vyššia suma vypočítaná podľa zákona č. 100/1988 Zb. a niekedy podľa zákona č. 461/2003 Z. z.
Nároky vyplývajúce zo zaradenia do zamestnaní I. a II. pracovnej kategórie sa pri výpočte dôchodku z II. piliera nemôžu prejaviť, lebo ich zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení nepozná.

Odpovede na otázky sú vypracované odborníkmi z ústredia Sociálnej poisťovne

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 07:29