StoryEditor

Špecialisti? Rovno zo školy

25.11.2007, 23:00

Pred 23 rokmi založil Michael Dell firmu, ktorej prepožičal meno a vedomosti. Hoci sám nikdy žiadnu inú neriadil, je zrejmé, že ju viedol dobre, keďže dnes má obrat 57 miliárd dolárov a 90-tisíc zamestnancov vo svete. Dell má v súčasnosti -- podľa slov Pavla Vargu, vedúceho oddelenia náboru nových pracovníkov -- svoju fabriku na každom kontinente. "Sme dokonca dodávateľmi pre americkú vládu. Znamená to, že ak sa americké námorníctvo spoľahne na naše systémy, ideme dobrou cestou."
Dell vyrástol ako takzvaná železná firma, ale dnes je komplexným providerom na spravovanie IT pre firmy, ako je napríklad Boeing.
V centre Bratislavy si postavil 11-poschodové centrum, kde zamestnáva 800 ľudí. Ak Dell robí finančné plánovanie a analýzy, povedzme, pre nemeckú firmu, deje sa to priamo zo Slovenska. Ak je nevyhnutné vykonať interný audit vo Veľkej Británii, idú tam znova ľudia od nás.
Slováci sú treťou najpočetnejšou národnosťou v Dell v Európe. Zo 440 zamestnaných Slovákov je denne 20 na stáži v zahraničí. Firma ponúka študentom možnosť robiť diplomovky a môžu si rozmyslieť, či sa chcú v Dell uplatniť.
"U nás sa pracuje s veľkým nasadením, ale platy sú motivujúce," dodáva Varga.
Cezhraničná výchova odborníkov
Toto bola jedna z ponúk, ktorá odznela pod strechou Ekonomickej univerzity v Bratislave v rámci akademickej výmennej služby (DAAD) nazvanej Slovensko a Nemecko v európskom vzdelávacom a hospodárskom priestore v októbri. Podľa Marty Nagyovej, koordinátorky nemeckofónneho štúdia na Ekonomickej univerzite, to bola historicky prvá slovensko-nemecká burza kontaktov. Prezentoval sa tu dvojjazyčný slovensko-nemecký študijný program druhého stupňa -- Medzinárodný finančný manažment, ktorý bratislavská univerzita organizuje v spolupráci s partnerskou Univerzitou Martina Luthera v Halle -- Wittenbergu.
Počas svojej existencie tento program vychoval 56 absolventov, ktorí našli uplatnenie okrem iného v nadnárodných spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku, ako Volkswagen, Dell či KPMG. Predstavili sa na nej nielen významné slovenské firmy s majetkovou účasťou nemeckých spoločností, ale aj firmy pôsobiace priamo v Nemecku, ako Comit a globálna PR agentúra Lewis Communications. "Účasť firiem z Frankfurtu a Mníchova nás mimoriadne teší. Ich záujem potvrdzuje kvalitu nášho študijného programu, ktorého koncepciu a obsah neustále zlepšujeme už takmer desať rokov," uviedol Michal Fendek, iniciátor a garant nemeckofónneho štúdia na univerzite. "Našou prioritou je však vychovávať odborníkov, ktorí ostanú pôsobiť na Slovensku."
Nadácia DAAD podporila nemeckofónne štúdium od jeho vzniku sumou približne 16,5 milióna korún. Zo štipendií a krátkodobých mobilít dodnes profitovalo približne 250 osôb.

Automobilová veľmoc
Pred sto rokmi v bratislavskom hoteli Carlton bolo podpisom potvrdené založenie firmy Matador. Dnes spoločnosť dosahuje 17-milardový obrat, ktorý sa do troch rokov zvýši o tri miliardy. Spoločný podnik Matador Continental sa angažuje v Číne, Rusku a Etiópii. Doma pripravuje výstavbu nového závodu v Nošoviciach. Spoločnosť je príkladná v príprave vlastného odborného dorastu a zamestnala už 980 svojich poslucháčov.
Rovnako príťažlivo vyznela pre záujemcov o prácu vo veľkom nadnárodnom podniku ponuka spoločnosti Volkswagen. Monika Pavláková z útvaru vyberania talentov uviedla, že len v Európe má ich firma 29 závodov a v celom koncerne pracuje 325-tisíc zamestnancov.
Slovenský automobilový priemysel aj vďaka Volkswagenu do roku 2010 vytvorí 60-tisíc pracovných miest. Spoločnosť za 15 rokov svojej existencie na Slovensku preinvestovala 1,34 miliardy eur. "Slovensko sa stalo automobilovou veľmocou a keď sa kdekoľvek vo svete mihne luxusné Audi Q7 alebo Tuareg, je zaujímavé vedieť, že nemohli byť vyrobené nikde inde, len na Slovensku," dodáva Pavláková.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 11:05