StoryEditor

Obchodníci doplatili na predaj zlého mäsa

16.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Súd v porúrskom Essene poslal na tri a pol roka do väzenia obchodníka, ktorý distribuoval tony mäsa buď po lehote spotreby alebo bolo nevyhovujúce či označené chybne. Štyridsaťročného muža z Gelsenkirchenu odsúdili za porušenie zákona o potravinách a za podvod. Trestný senát mu uložil aj trojročný zákaz výkonu doterajšieho povolania. Zároveň konštatoval, že zdravie ľudí sa v týchto prípadoch neohrozilo. Obžaloba obchodníka vinila najmä z toho, že v rokoch 2004-2005 dal do obehu 400 ton mäsa a mäsových výrobkov, ktoré neboli vhodné na výživu ľudí alebo boli zle označené.
Vraj šlo o nepozornosť
Odsúdený v procese tvrdil, že si nebol vedomý nevhodnosti suroviny a vychádzal z toho, že tovar je v poriadku. V kauze sa odhalilo, že obchodoval s bravčovým mäsom, ktoré sa už malo označovať ako krmivo pre zvieratá. Okrem toho predával pštrosie mäso ako zmes na hovädzí guláš. Len v tomto jedinom prípade obhajcovia v procese, trvajúcom niekoľko týždňov, priznali, že obchodník urobil chybu. "Bola to nepozornosť," povedal počas pojednávania advokát Benno Schniedermeryer.
Odsúdený navyše už v roku 1994 dostal zákaz obchodovať s potravinami, čo zamlčal v roku 2002, keď žiadal v Gelsenkirchene o živnostenský súhlas. Obchodník zásoboval okrem nemeckých i zahraničné podniky - v Česku, Dánsku, vo Francúzsku, v Holandsku či Španielsku.
Lacná slovenská šunka
Problémy s mäsom v obchodoch riešila v posledných týždňoch aj Maďarská obchodná inšpekcia. V maďarských predajniach sa totiž pred Veľkou nocou aj tento rok - ako vlani - objavilo množstvo údeného pliecka pôvodom od slovenských výrobcov, ktoré na prilákanie zákazníkov s vidinou lacnej "šunky" objednali najmä obchodné reťazce. Kým vlani z toho bol celonárodný protislovenský škandál, teraz sa iniciatívy ujali už aj maďarskí výrobcovia a tiež začali ponúkať podobnú náhradu tradičnej veľkonočnej lahôdky. Z 57 preverených ton však inšpekcia zistila nedostatky až na desiatich tonách! Najčastejším problémom bolo zlé skladovanie či chýbajúce cenovky a doklady o pôvode. Pokuty boli dovedna za niekoľko desiatok miliónov forintov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 15:32