StoryEditor

Taliansko chce, aby tínedžeri pili menej

16.10.2006, 00:00

Taliansko je známe ako krajina silných fajčiarov. Maloletí mladíci, popíjajúci anízové nápoje, reštaurácie, ktoré sa zatvárajú až nad ránom, patria bežne k talianskemu koloritu.
Pod šestnásť rokov nenalievať!
Onedlho však bude platiť zrejme asi len posledné tvrdenie. Už niekoľko mesiacov totiž platí protifajčiarsky zákon. Navyše vládny návrh nového rozpočtu počíta s tým, že vek, od ktorého sa povoľuje mládeži podávať alkohol, sa zvýši zo 16 na 18 rokov. Práve toto vyvolalo prudkú reakciu majiteľov kaviarní a barov, zdravotníkov a sociológov.
Mimochodom, podobné opatrenie prediskutovávali aj Francúzi. Premiér Dominique de Villepin, ktorý teraz obhajuje protifajčiarsky zákon, však už stihol dať najavo, že reštrikciu proti pitiu neplánuje.
Takže Taliani -- sotva stihli "vstrebať" zákaz fajčenia -- majú teraz námet na ostré debaty. Článok 90 nového rozpočtu, predložený vládou premiéra Romana Prodiho, ukladá vysokú pokutu, až do výšky šesťtisíc eur, majiteľom reštaurácií, ktorí predajú alkohol osobám mladším než 18 rokov. Dosiaľ bola hranica o dva roky nižšia.
Aj benzínky bez liehovín
Majiteľov reštaurácií rozhorčil predovšetkým fakt, že s nimi nikto o novom pravidle nediskutoval. Hnevajú sa aj majitelia benzínových čerpadiel, kde sa má predaj alkoholu úplne zakázať. Argumentujú, že Taliansko sa v prísnosti reštrikcií zbytočne vzdiali od susedov. Napríklad v Nemecku či vo Francúzsku zostáva hranicou na legálne pitie alkoholu 16 rokov. Hranicu 18 rokov si zas presadili vo Veľkej Británii.
Talianska vláda má však poruke znepokojujúce čísla. Každoročne zahynie asi dvesto mladých Talianov na zranenia, ktoré spôsobí nadmerná spotreba alkoholu. Odporcovia, naopak, tvrdia, že zákazy -- podobne ako to bolo i v Škandinávii -- takúto situáciu nevyriešia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 21:24