StoryEditor

U.S. Steel zamestnal ďalších Rómov

14.06.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ďalší Rómovia získali dnes trvalé zamestnanie v dcérskej spoločnosti oceliarní U.S. Steel Košice. Skupina Rómov absolvovala špeciálny vzdelávací kurz, z nich dvaja najlepší získali zmluvu na trvalý pracovný pomer. Ostatní budú v podniku pracovať bez zmluvy na neurčitý čas. Oceliarenská spoločnosť takto za štyri roky zamestnala 150 Rómov. "Naša spoločnosť ponúka trvalý pracovný pomer tým Rómom, ktorí zatiaľ v práci obstáli najlepšie a najlepšie výsledky mali aj v kurze," povedal prezident železiarní David Lohr. Rómovia absolvovali kurz Strojník hutných zariadení, ktorý spoločnosť pripravila spolu so Stredným odborným učilišťom hutníckym. Fabrika v roku 2002 spustila projekt zamestnávania Rómov s obcou Veľká Ida. V súčasnosti zamestnáva Rómov aj z košického sídliska Luník IX a Šace. Na Slovensku je medzi Rómami vysoká nezamestnanosť. Firmy tvrdia, že sa ich zamestnávaniu nevyhýbajú, problémom je vraj ich nízke vzdelanie a nedostatočná kvalifikácia.
"Dali nám možnosť zúčastniť sa na kurze a získať trvalú pracovnú zmluvu, som rád, že som dostal takéto miesto," povedal novinárom po podpise pracovnej
zmluvy Jozef Horváth, ktorý je z Luníka IX a pôvodne je vyučený maliar. Robotnícke miesto získal v dcérskej spoločnosti oceliarní Vulkmont.
Priemerná mzda robotníka v podniku vlani dosiahla 26 000 korún, povedal novinárom riaditeľ spoločnosti Patrik Ivanišin. Na kurze v hutníckom učilišti Rómovia prešli praktickými predmetmi a získali zručnosti pri obrábaní kovov či zváraní. Podobné kurzy chce oceliarenský podnik organizovať aj v budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 15:56