StoryEditor

Menovú politiku ovláda technokrat a diplomat

28.07.2005, 00:00

Dravec, zdierač koží či najschopnejší technokrat -- aj takto označuje tlač šéfa čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuana.
Jeho kariéra sa úzko spája s ekonomickými reformami. Najlepší "kúsok" v tomto ohľade sa mu podaril vo štvrtok 21. júla. Aspoň z hľadiska Západu. Čínska centrálna banka totiž po desiatich rokoch zhodnotila kurz meny k doláru.
Čou je bezpochyby jeden z najmocnejších mužov v Číne i vo svete. Jedno jeho rozhodnutie môže zamávať celou finančnou sférou. A to sa v júli stalo -- prepadli sa americké akcie i ceny komodít.
Posledným krokom guvernér ukázal, že na rozdiel od predchodcov sa nezdráha použiť trhové nástroje, aby schladil prehriatu ekonomiku. To, že vie riadne prekvapiť, dokázal už na jeseň minulého roku. Vtedy prvý raz po deviatich rokoch zvýšil úrokové sadzby.
Chemik ekonómom
Vyštudovaný chemik Čou Siao-čchuan sa ekonomike venoval hneď po skončení štúdia. Kým niektorí jeho vrstovníci skúšali šťastie na Harvarde či Yale, on získal doktorát zo systémového inžinierstva na univerzite v Pekingu. Nasledovali rôzne funkcie v štátnej sfére. Skok v kariére nastal na konci deväťdesiatych rokov. Vtedy sa stal prezidentom štátnej China Construction Bank. O dva roky neskôr už dozoroval nad akciovým trhom. V roku 2000 sa stal šéfom China Securities Regulatory Commision. A práve odtiaľ si doniesol prezývku "zdierač koží". Vzal si totiž na mušku korupciu v spoločnostiach, ktoré boli kótované na burze. Keď dal najavo svoj zámer, že by sa trh mal vyčistiť od niektorých štátom vlastnených firiem, po prvý raz sa popálil. Rozhnevané bolo nielen politbyro, ale i akcionári, lebo burza sa prepadla o 25 percent. A Čou musel svoj plán stiahnuť. Poslušnosť sa mu oplatila. Na konci roku 2002 sa postavil na čelo centrálnej banky.
Spojenie so Západom
Napriek tomu, že neposkytuje rozhovory, je všeobecne známe jeho heslo: "Ak trh môže vyriešiť určitý problém, nechaj ho, nech to urobí. Ja som iba rozhodca, nie športovec ani tréner." Je zaujímavé, že hoci Čou neštudoval v zahraničí, veľmi často sa obklopuje takzvanými morskými korytnačkami. Ide o odborníkov, ktorí sa síce narodili a vyrástli v Číne, ale vzdelanie získali na Západe a majú skúsenosti s fungovaním "skutočných kapitalistických trhov".
"Čou má jasnú predstavu a za každých okolností sa jej drží. Zažil už niekoľko porážok a odstrkovania do úzadia, ale vždy sa dokázal vrátiť späť," povedal o ňom pre agentúru Reuters Fang Sing-chaj, jeden z "morských korytnačiek". Ocenenie počuť aj od iných expertov. Zo súčasných čínskych vodcov je považovaný za jedného z najvzdelanejších. Podobne ako jeho americký kolega Alan Greenspan je cenený pre svoj intelekt a diplomatické konanie.
Keď práve nerozhoduje o menových záležitostiach, venuje sa opere a písaniu odborných publikácií. A to nielen do čínskych periodík. Guvernér centrálnej banky je jediným čínskym politikom, ktorého odborné články sú publikované i v západných časopisoch. Čou je považovaný za kandidáta na post premiéra. Podľa niektorých na to však nemá dosť politických skúseností.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 14:52