StoryEditor

Práca pre postihnutých

22.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vďaka realizácii piatich projektov podporovaného zamestnávania si od marca našlo a udržalo prácu viac ako 25 znevýhodnených osôb v regióne západného Slovenska. Projekty manažovali Nadácia Pontis a Slovenská únia podporovaného zamestnávania (SÚPZ) v spolupráci s jej agentúrami. Ich financovanie bolo v réžii spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE), ktorá uvoľnila zo svojich fondov 1,4 milióna korún, oznámila predsedníčka SÚPZ Viera Záhorcová.
V rámci týchto projektov doterajšie aktivity zainteresovaných subjektov smerujú k zlepšeniu možnosti integrácie zdravotne postihnutých osôb do pracovného procesu. Nie je záujem týmto ľuďom iba vyhľadať a nájsť prácu, ale pomôcť im, aby si ju aj udržali.
Pred mesiacom zainteresované subjekty spustili internetový portál www.supz.sk. Je adresovaný zdravotne postihnutým, dlhodobo nezamestnaným, zamestnávateľom, agentúram SÚPZ a širokej verejnosti. Poskytuje rad užitočných informácií z oblasti podporovaného zamestnávania, výklad zákonov, poradenstvo a zoznam chránených dielní. Každá novinka a príklad hodný nasledovania pre zdravotne postihnutých bude zverejnený na tejto stránke.
Ďalším krokom spolupráce ZSE, Nadácie Pontis a SÚPZ "bolo naštartovať prácu v piatich agentúrach podporovaného zamestnávania (APZ) v západoslovenskom regióne a inštitucionalizovať tieto agentúry," uviedla pre TASR Záhorcová. Mnohé z týchto agentúr v priebehu deviatich mesiacov zamestnali občanov so zdravotným postihnutím, poskytli im priestor na vzdelávanie a poradenstvo. V rámci projektov došlo aj k rozvoju kariérového poradenstva -- vybrané agentúry SÚPZ predložili projekty a získali na svoju realizáciu od ZSE granty v sume 900-tisíc korún.
Celkový efekt realizácie projektov nie sú len udržané pracovné miesta v regióne, ale aj inovatívne myšlienky, ktoré sa v projektoch objavili. Ide napr. o nápad s trenažérom ako chránenej dielne. Bude poskytovať priestor pre záujemcov, ktorí sa chcú umiestniť v chránenej dielni. Iniciátorom trenažéra je Agentúra pre podporované zamestnávanie (APZ) v Trnave. Tá zriadením chránenej dielne umožní, aby si zdravotne postihnutí ľudia a invalidi mohli vyskúšať nové pracovné aktivity, overiť si, koľko hodín dokážu určité úkony vykonávať a či im nerobí problém pravidelná práca. Trenažér osloví aj iné cieľové skupiny, napr. ďalších potenciálnych zriaďovateľov chránených dielní, a vytvorí tak podmienky aj pre rady, ako zriadiť a manažovať dielňu, aké individuálne podnikateľské plány a produkty v regióne budú životaschopné a finančne viac zdrojovo dotované. Mária Golejová z APZ Kruh podotkla, že inzerciou produktov v regionálnej tlači chcú vyzvať na aktívne zapojenie znevýhodnených osôb do hľadania si práce, aby sa presvedčili, že vedia a chcú v kolektíve pracovať.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 09:55