StoryEditor

Technici -- nedostatkový tovar

14.03.2007, 23:00
Uplatnenie absolventov. Úspešný uchádzač by mal byť motivovaný, dynamický a aktívny, ale so sebareflexiou.

Firmy na Slovensku čoraz viac vyhľadávajú absolventov najmä technických vysokých škôl. Súvisí to tak s rozvojom priemyslu, ako aj s lepšou úrovňou mladých ľudí.
"V prvých mesiacoch tohto roku sme zo strany klientov zaznamenali zvýšený záujem o absolventov, predovšetkým ekonomických a technických vysokých škôl," hovorí riaditeľka pobočky personálnej spoločnosti Manpower Iveta Černáková. Podľa nej medzi vysokoškolákmi je trendom zamestnať sa ešte pred ukončením štúdia. "Nástupy do zamestnania si mladí ľudia plánujú už od januára - februára s tým, že diplomovú prácu a štátne záverečné skúšky absolvujú popri zamestnaní," hovorí.
Z vysokoškolských pozícií je podľa nej najväčší záujem o absolventov s ekonomickým a technickým zameraním. "Najviac ľudí hľadáme pre spoločnosti z oblasti IT, priemyslu a stavebníctva," dopĺňa.
Podľa Mariany Turanovej z personálnej spoločnosti Target SK, vývoj na trhu práce je priaznivý a neustále sa otvárajú nové pozície. Pretrváva najväčší záujem o IT špecialistov, ďalej obchodne orientovaných ľudí (na pozície obchodný manažér, manažér starostlivosti o klientov, obchodno-technický manažér, vedúci obchodného tímu) a technikov, predovšetkým procesných inžinierov, ale aj kvalitárov, technológov.

Možnosti na uplatnenie zvyšujú stáže
Kvalita absolventov podľa Černákovej súvisí s kvalitou výučby na škole, ktorú absolvovali, a tiež s individuálnymi schopnosťami jedinca. Absolventi škôl si čoraz viac uvedomujú dôležitosť individuálneho prístupu k osobnému rastu a mnohí z nich získavajú vedomosti a skúsenosti formou praxe, stáží a brigád aj v zahraničí. V prípade, že už majú určité pracovné skúsenosti a návyky, majú väčšiu šancu získať zaujímavé pracovné miesto.
Väčšina absolventov vysokých škôl má podľa nej dobré teoretické a jazykové znalosti. Sú vysoko motivovaní pracovať a uplatniť sa v živote. Nemajú však reálnu predstavu o samotnej práci a pracovnom procese. Veľký počet z nich má ambíciu zastávať manažérske pozície a neuvedomuje si, že na to sú potrebné aj praktické pracovné skúsenosti a znalosti. Mnohí absolventi po ukončení štúdia odchádzajú pracovať do zahraničia, kde síce vykonávajú nižšie kvalifikovanú prácu, ale získavajú vyšší životný štandard ako na Slovensku. Po príchode domov a nástupe do zamestnania majú potom väčšie požiadavky na plat a pracovné podmienky.

Ideálny kandidát - ako vyzeráš?
Ideálny kandidát by podľa nej mal mať potrebné vzdelanie a prax. Mal by mať chuť podávať vysoké výkony, byť dynamický a proaktívny. Mal by sa stále vzdelávať a dávať nové návrhy na zlepšenie pracovných procesov. Naproti tomu veľkú šancu nemá kandidát, ktorý nie je jasne vyprofilovaný a nevie, akým smerom sa má uberať jeho kariéra. Menšie šance má tiež ten, ktorý nie je ochotný na sebe pracovať, vzdelávať a rozvíjať sa.
Aká by mohla byť charakteristika atraktívneho absolventa podľa riadiaceho partnera poradenskej skupiny Amrop Jenewein Group Radomíra Maka? "Ovláda plynule anglický jazyk v kombinácii s ešte jednou cudzou rečou. Počas školy pracoval, praxoval, stážoval v komerčnom prostredí na Slovensku v kombinácii so zahraničím. Získal a úspešne využil štipendium, môže prezentovať výsledky svojej práce, ocenenia, referencie. Je pripravený ďalej na sebe tvrdo pracovať, je flexibilný z hľadiska naplnenia očakávaní, je charakteristický vysokým nasadením, je schopný argumentovať, prezentovať vlastný názor, vie sa "vhodne správať".

Kto vo firmách nemá veľkú šancu
A kto podľa manažérky náboru spoločnosti PSA Peugeot Citroën Slovakia Daniely Záhorskej nemá pri pohovore veľkú šancu? "Prehnane sebavedomý, náročný, ktorému chýba sebareflexia. Absolventi by si mali uvedomiť, že by mali byť "bežcami na dlhé trate", a nie vidieť sa ihneď po skončení štúdia na riaditeľskej stoličke. Neraz im chýba v kariére postupnosť krokov, sú netrpezliví a nedočkaví. Keď nedostanú to, čo pýtajú, odchádzajú do zahraničia. Po návrate sú ich očakávania ešte vyššie, i keď vykonávali v zahraničí nekvalifikovanú prácu.

01 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: M. Machová: "Konali sme zodpovedne." 02 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Málo alebo veľa? 03 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osud učiteľky Any z dediny Cocorna 04 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tankoval som v Kuvajte (na dvore Hydrostavu) 05 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum 06 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hore - dole
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 17:27