StoryEditor

Zdravie nie je tovar

03.05.2007, 00:00

Po pôsobení vo farmaceutických spoločnostiach ste prešli takpovediac na druhú stranu barikády -- do zdravotnej poisťovne. Prečo?
-- Neberiem to tak, že sú na opačných stranách barikády. Do značnej miery sa venujú spoločnej veci, a to starostlivosti o zdravie ľudí, aj keď to robia z inej strany. Ale cieľom ich snahy je zdravý človek. Dôvodom na zmenu bol ďalší posun v kariére.

Čiže ste sa už v predchádzajúcom pôsobisku nemali kam karierne posunúť?
-- Je v princípe jedno, v ktorom segmente pôsobím. Keď je človek na určitej pozícii a má možnosť posunúť sa o krok vpred, tak by mal tú možnosť využiť.

Zostali ste však v zdravotníctve, čím je pre vás práve táto sféra taká zaujímavá?
-- Vo farmaceutickom priemysle som bol dlho. Začal som na najzákladnejšej pozícii, aká v ňom vôbec existuje -- bol som farmaceutický reprezentant. Neskôr som sa posunul na marketingovú pozíciu produktového manažéra, neskôr manažéra predaja. No ešte predtým som ako absolvent analytickej chémie robil obchodníka v chemickom priemysle.

Takže aj obchod je popri zdravotníctve vašou silnou stránkou?
-- Myslím si, že aj vzhľadom na to, čo som už v kariére preskákal, mám určite aj obchodníckeho ducha.

Dá sa však na zdravie a veci s ním súvisiace pozerať len z tej obchodnej stránky? Dá sa vôbec o ňom hovoriť ako o tovare?
-- Je veľmi odvážne použiť v súvislosti so zdravím označenie tovar. Určite to tak nie je. Možno komplex vecí dejúcich sa pri starostlivosti o zdravie sa dá nazvať službami. Ale treba na ne efektívne vynakladať peniaze, ktoré odniekiaľ musia prísť. Teda napríklad z odvodov na zdravotné poistenie. A tam by už mali platiť princípy obchodu.

Majú v tomto obchode miesto aj etika či normálny ľudský súcit?
-- Celé zdravotníctvo je založené na určitej solidarite ľudí, teda na ich odvodoch na zdravotné poistenie. Funguje tu, samozrejme, aj obchod, ale ten veľmi ctí etické princípy.

A čo zisk? Ministerstvo zdravotníctva práve o zisku súkromných zdravotných poisťovní hovorí ako o veci, ktorá do systému starostlivosti o zdravie nepatrí.
-- Zdravotná poisťovňa má v prvom rade úlohu vynakladať peniaze tak efektívne, aby jej poistenci dostali čo najkvalitnejšiu, najbezpečnejšiu a najefektívnejšiu starostlivosť. Ak teda zdravotná poisťovňa dokáže pre svojich klientov zabezpečiť určitý nadštandard, niečo viac ako konkurencia, a jej poistenci to majú možnosť aj oceniť, tak je táto odmena na mieste. Rozumní manažéri vedia zvážiť, ako sa dlhodobo starať o klientov a zabezpečiť, aby boli spokojní a ocenili, čo pre nich poisťovňa robí lepšie ako konkurencia.

Po príchode do poisťovne Dôvera ste v pomerne krátkom čase vystriedali viacero pôsobísk, riadili ste jednu, neskôr dokonca až dve pobočky. Nebol taký hektický začiatok unavujúci?
-- Možno aj áno, závisí to od uhla pohľadu. Z jednej strany sa to môže javiť unavujúce, na druhej strane ma môže tešiť, že keď som sa vybral určitou cestou a robil som svoju prácu poctivo, prinieslo to ohlas a posun opäť niekam ďalej. A to je pre mňa satisfakciou za vynaložené úsilie a prácu. Riadim sa tým, že keď človek príde na nové pracovisko, nemal by od začiatku hneď vydávať príkazy, rozhodnutia, direktívy. Mal by sa snažiť oboznámiť sa hlavne s tým, čo a ako ľudia na jednotlivých pozíciách robia, počúvať ich názory. Len tak nájde veci, ktoré by sa mohli vykonávať lepšie. A rovnako i víziu, ktorá by mala byť na konci ich snahy, a za ňou svojich zamestnancov aj viesť.

Dokážete takto motivovať ľudí?
-- Zatiaľ sa mi to darilo a fungovalo to.

Kto je Maroš Koštial
Maroš Koštial pôsobí od 1. marca na poste riaditeľa Úseku predaja zdravotného poistenia zdravotnej poisťovne Dôvera. Pracoval aj v obchodných spoločnostiach zaoberajúcich sa predajom analytickej prístrojovej techniky a od roku 1999 vo farmaceutických spoločnostiach Lundbeck a GlaxoSmithKline. Od mája minulého roka zastával pozíciu riaditeľa pobočky zaniknutej zdravotnej poisťovne Sideria, pričom koncom minulého roka bol poverený vedením dvoch pobočiek Veľký Krtíš a Žiar nad Hronom. Od 1. januára tohto roka bol regionálnym riaditeľom predaja zdravotného poistenia na krajskej pobočke Zvolen.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 11:28