StoryEditor

Malajzia -- multinárodnostný tiger

29.06.2006, 00:00
Malajzia v posledných rokoch zaznamenala razantný hospodársky rozvoj predovšetkým vďaka prílevu zahraničných investícií a zaradila sa medzi ázijské "tigrie" ekonomiky. Vzhľadom na veľký prílev investorov do Číny malajzijská vláda zlepšila legislatívne podmienky na etablovanie sa regionálnych administratívnych a logistických centier, ako aj na získavanie burzových podielov v domácich podnikoch zahraničnými investormi.

Malajzia v posledných rokoch zaznamenala razantný hospodársky rozvoj predovšetkým vďaka prílevu zahraničných investícií a zaradila sa medzi ázijské "tigrie" ekonomiky. Vzhľadom na veľký prílev investorov do Číny malajzijská vláda zlepšila legislatívne podmienky na etablovanie sa regionálnych administratívnych a logistických centier, ako aj na získavanie burzových podielov v domácich podnikoch zahraničnými investormi. Pre budúcnosť Malajzia hľadá ťažiská rozvoja nielen v spracovateľskom priemysle, ale aj v odvetviach poskytujúcich služby (turistika, multimediálne a IT odvetvia), v poľnohospodárstve a potravinárstve. Európska únia je po štátoch ASEAN a USA tretím najväčším obchodným partnerom Malajzie. Táto krajina juhovýchodnej Ázie sa čoraz častejšie dostáva aj do povedomia slovenských obchodníkov.

Treba poznať pravidlá
Malajzia je federatívna konštitučná monarchia, ktorú tvorí 13 štátov a tri federálne územia. Krajina pozostáva z dvoch častí -- západnej, rozkladajúcej sa na malajzijskom polostrove a východnej na ostrove Borneo. Obidve časti oddeľuje Juhočínske more. Obyvateľstvo pozostáva z veľkého počtu etnických skupín, pričom väčšinu (asi 65 percent) tvoria pôvodní obyvatelia Malajzijčania (Bumiputra). Približne štvrtina obyvateľov sú Číňania, ďalších sedem percent má indický pôvod -- väčšinu tvoria Tamilovia.
Islam, ku ktorému sa hlási 60 percent obyvateľstva, je štátnym náboženstvom. Podľa ústavy sa všetci etnickí Malajzijčania pri narodení stávajú moslimami. Číňania sú zväčša budhisti (20 percent), alebo vyznávajú iné náboženstvá, ako konfucianizmus a taoizmus (2,6 percenta). Kresťania (9 percent) sú prítomní vo všetkých etnických skupinách. Indovia sú prevažne hinduisti (6 percent). Aj keď je krajina islamská, diskriminácia voči ostatným náboženstvám nejestvuje.
Manažér, ktorý prichádza z Európy, musí s týmto multietnickým koktailom rátať, pretože každá jeho zložka sa riadi vlastnými pravidlami správania a náboženskými predpismi. Aby sa nedopustil prešľapov proti etikete, musí byť aspoň v základoch oboznámený so všetkými. Lebo podceňované znalosti interkultúrnej komunikácie môžu niekedy zmariť aj veľmi nádejne sa rozvíjajúci obchodný vzťah.

Každý chodí inak
Pokiaľ ide o Malajziu, dôležité je vedieť, že Malajzijčania majú dominantné postavenie v politike a vo vládnych úradoch, malajzijskí Číňania (menej Indovia) zohrávajú dôležitú úlohu v obchode a hospodárstve. Rozoznáte ich už pri prvom stretnutí podľa toho, že Číňania sú presní, zatiaľ čo etnickí Malajzijčania majú vzťah k času viac ako uvoľnený. Indovia sú na tom s časom podobne, napriek tomu indickí manažéri, s ktorými môžete mať do činenia, budú vyžadovať presnosť. Pre európskeho manažéra z toho vyplýva, že aj keď presnosť v Malajzii nie je prioritou, očakáva sa, že budete chodiť na stretnutia v určenom čase, dokonca aj keď viete, že budete musieť čakať. Pretože napríklad nechať malajzijského úradníka čakať, môže u neho viesť k "strate tváre", čo má vo väčšine ázijských kultúr negatívne dôsledky.
Úradným jazykom je malajčina (Bahasa Melayu), popri nej je rozšírená angličtina, čínske a malajzijské nárečia, ako aj tamilčina. Aj keď väčšina vládnych úradníkov hovorí čiastočne po anglicky, pri stretnutí môžu uprednostňovať oficiálny jazyk, a vtedy je tlmočník nevyhnutný. Všetka korešpondencia s vládnymi úradníkmi sa musí viesť v oficiálnom jazyku. Odporúča sa pripojiť aj preklad do angličtiny,
pretože obchodný styk a obchodná korešpondencia v Malajzii sa väčšinou uskutočňujú v angličtine. Pozor však, lebo po anglicky hovoriaci majú často osobitnú výslovnosť, syntax a gramatiku, ktoré sa v bežnej komunikácii výrazne odlišujú od britskej, čo môže ľahko viesť k nedorozumeniam. Aj preto sa táto malajzijská angličtina označuje namiesto english ako manglish.

Rozdielne víkendy
Keď sa chystáte malajzijským Číňanom klásť otázky, buďte opatrný. Napríklad po anglicky hovoriaci Európan na otázku Nie je ten dokument k dispozícii? (Isn't the document available?) dáva negatívnu odpoveď tým, že povie nie. Tým sa rozumie odpoveď Nie, dokument nie je k dispozícii. Čínska interpretácia je rozdielna. Odpoveď by mohla znieť áno, pričom sa však myslí Áno, dokument nie je k dispozícii.
Stretnutia sa pokúste dohodnúť si aspoň dva týždne vopred. Hoci väčšina Malajzijčanov sú moslimovia, nie všetci dodržiavajú tradičný islamský pracovný týždeň, v ktorom piatok je islamský sviatočný deň a víkend je vo štvrtok a v piatok. Islamský pracovný týždeň od soboty do stredy dodržiava len päť malajzijských štátov (Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu, a Johore). V hlavnom meste Malajzie Kuala Lumpure je pracovný týždeň od pondelka do piatka. Aj sviatky sú v Malajzii v každom štáte iné. Preto pred cestou do Malajzie si treba tieto skutočnosti starostlivo preveriť.


Nabudúce:
Odtienky biznis etikety v Malajzii

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 12:55