StoryEditor

Odklad reforiem je hrozbou pre rozpočty

09.06.2003, 00:00

Vlády členských štátov Európskej únie by nemali odkladať reformy penzijných systémov, ak nechcú mať neriešiteľné problémy s deficitom verejných financií. V prípade, že sa penzijné systémy vo Francúzsku, v Nemecku, Španielsku a Taliansku nezmenia, môžu do roku 2030 vyprodukovať schodok až 4,6 bilióna eur, čo je takmer 60 percent z príjmov, ktoré ročne spolu zarobia všetky ekonomiky Európskej menovej únie. "Musia zreformovať dôchodkové systémy, v opačnom prípade bude nasledujúca generácia platiť na dôchodcov príliš veľa," povedal podpredseda Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci Jan Andersson.
Viaceré európske vlády už avizovali zmeny súčasných penzijných schém, čo vyvolalo v minulom mesiaci vlnu štrajkov, ktoré v Paríži paralyzovali verejnú dopravu a Rakúsko dokonca zažilo najmasovejšie protesty od druhej svetovej vojny. Nové protesty plánujú na zajtra vo Francúzsku, kde legislatívci začnú debatovať o vládnom návrhu zákona o štátnych dôchodkoch.
Krajiny Európskej únie vynakladajú ročne z verejných výdavkov na starobné dôchodky až 12 percent. Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj je to až dvojnásobok toho, čo prúdi na penzie z verejných financií v štátoch, ako USA, Japonsko či Austrália. Pritom pôrodnosť v najbohatších ekonomikách Európskej únie stále klesá a priemerná dĺžka života rastie. Kým na jedného penzistu v EÚ pripadajú v súčasnosti štyria pracovníci, v roku 2050 budú len dvaja. Z celkového počtu 370 miliónov ľudí žijúcich v Európskej únii je 60 miliónov dôchodcov, čo je asi 16 percent. Tento pomer sa zrejme v nasledujúcich rokoch zníži. V rámci reforiem chce únia okrem redukcie výdavkov na penzie totiž zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.
Podľa hovorcu Komisára Európskej únie pre sociálne záležitosti Andrewa Fieldinga je najvyšší čas na to, aby sa začali robiť reformy dôchodkových systémov. Treba využiť to, že politické špičky si začínajú uvedomovať nevyhnutnosť takýchto zmien. "Prevláda aktívne politické povedomie, ktoré by sa malo využiť," povedal Fielding.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
16. máj 2024 08:11