StoryEditor

Komoditná burza bude akciová spoločnosť

07.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Komoditná burza Bratislava (KBB) by sa mala v budúcnosti zmeniť na akciovú spoločnosť so základným imaním 35 miliónov korún. Vyplýva to z návrhu zákona o komoditnej burze, ktorý dnes schválila vláda. Materiál ešte musí schváliť parlament a podpísať prezident, do platnosti by mal vstúpiť od marca budúceho roka.
Bratislavská komoditná burza bude musieť podľa návrhu do troch mesiacov od účinnosti zákona pripraviť projekt na zmenu burzy a prechod na nové podmienky. Základné imanie sa zvýši na 20 miliónov korún do jedného roka od začiatku platnosti zákona a do troch rokov sa zvýši na plnú sumu. Prípadní záujemcovia o založenie novej burzy budú musieť požiadať o povolenie ministerstvo hospodárstva.
Nový zákon tiež určuje, že orgánmi komoditnej burzy budú valné zhromaždenie, burzová komora a dozorná rada a generálny sekretár. Najvyšším orgánom, ktorý rozhoduje o riadení a rozhodovaní o zásadných záležitostiach burzy, bude valné zhromaždenie. Štatutárnym orgánom burzy má byť burzová komora, ktorá bude voliť generálneho sekretára. Ten má byť zodpovedný za činnosť burzy. KBB vznikla v roku 1992 a v súčasnosti je jedinou fungujúcou komoditnou burzou na Slovensku. Na burze sa môže obchodovať napríklad s palivami, poľnohospodárskymi výrobkami, kovmi, drevom, elektrickou energiou alebo s povoleniami na emisie skleníkových plynov. Členmi burzy, ktorí majú práva zakladateľov, sú firmy TT Consulting, Mlyn Štúrovo, IRI a Recost. Ďalších šesť členských spoločností má právo na KBB obchodovať. Podľa nového zákona by sa členovia komoditnej burzy mali stať jej akcionármi.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 15:25