StoryEditor

Česi zvýšili úrokové sadzby

29.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK(is)(is)

Banková rada Českej národnej banky včera zvýšila úrokové sadzby už štvrtýkrát v tomto roku o štvrť percentuálneho bodu. Hlavná sadzba, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, vzrástla na 3,5 percenta, teda na najvyššiu hodnotu za posledných päť rokov. Česká republika má však stále najnižšie sadzby v Európskej únii. Rast sadzieb katapultoval korunu k novému rekordu. Poobede sa kurz vyšplhal na 26,37 CZK/EUR. "Kombinácia vyšších úrokových sadzieb a silnejšieho kurzu by mala po niekoľkých mesiacoch skutočne pribrzdiť rast cien. Päťpercentnú infláciu počiatkom roka to však nezastaví," upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora.
V dôsledku rozhodnutia centrálnej banky asi zdražia aj niektoré úvery, zároveň by sa však mali vyššie úročiť vklady klientov. Podľa analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška, banky asi mierne zvýšia úroky pri krátkych termínovaných vkladoch a úveroch so sadzbou viazanou na medzibankovú úrokovú sadzbu Pribor. "Pri hypotékach sa rozhodnutie ČNB pravdepodobne dotkne iba najkratších, ročných, fixovaných produktov, a to iba nepatrne," odhadol.
Aj tak však môže rast úrokových sadzieb podľa analytika spoločnosti Citco -- Finančné trhy Jiřího Šimka spôsobiť ľuďom problémy pri splácaní hypoték. "Potenciálnym problémom pri splácaní hypotéky sa môže stať nie výška úrokov, ako súčasné tempo ich rastu. Ľudia, ktorí si brali hypotéky pred dvomi rokmi a končí sa im obdobie fixovanej sadzby, teraz na úrokoch zaplatia výrazne viac," upozornil.
Posilnenie koruny ako reakcia na zvýšenie sadzieb nie je podľa hlavného ekonóma Patria Finance Davida Marka nič prekvapujúce a nastane aj v budúcnosti pri každom takomto rozhodnutí. Súčasný kurz českej koruny však považuje za nadhodnotený a začiatkom budúceho roka čaká korekciu k nižším hodnotám.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 02:06