StoryEditor

Deficit nepresiahne 2,7 percenta

12.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Deficit verejných financií aj s prípadným započítaním hospodárenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) by v tomto roku nemal prekročiť 2,7 percenta hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z aktuálnej Správy o makroekonomickom prostredí a vývoji verejných financií za tri štvrťroky 2007 a predikcie vývoja do konca roka. Podľa nej by deficit bez započítania NDS, avšak už so zohľadnením dosahov preklasifikovania Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do sektora verejnej správy, mal tento rok predstavovať 2,5 percenta HDP. "O preklasifikovaní NDS do sektora verejnej správy Eurostat ešte nerozhodol. V prípade, že by sa do hospodárenia verejnej správy zahrnuli aj výsledky hospodárenia NDS, odhadovaný deficit by sa v roku 2007 zvýšil o dodatočných 0,2 percenta na 2,7 percenta HDP. Avšak bez ohľadu na konečné rozhodnutie Eurostatu, splnenie maastrichtského kritéria nie je z hľadiska fiškálnej politiky ohrozené," konštatuje ministerstvo financií.
Súčasný odhad deficitu verejných financií, bez dosahov NDS, je tak o 0,4 percentuálneho bodu nižší, ako predpokladal schválený rozpočet na rok 2007. Zníženie deficitu sa podľa rezortu financií dosiahlo aj napriek tomu, že očakávaný vplyv druhého dôchodkového piliera na verejnú správu stúpol o 0,2 percentuálneho bodu na 1,3 percenta HDP. Najvýraznejšou mierou by mal pritom k zníženiu deficitu verejnej správy prispieť štátny rozpočet, ktorého deficit by mal byť o osem miliárd nižší, ako sa predpokladá vo schválenom rozpočte, a to predovšetkým vďaka úsporám vo výdavkoch na obsluhu štátneho dlhu a mierne vyšším daňovým príjmom.
Súčasný odhad deficitu verejných financií tak podľa rezortu financií vytvára relatívne malú rezervu oproti referenčnej maastrichtskej hodnote. "Z tohto dôvodu by sa do konca roka 2007 nemali robiť žiadne opatrenia nad rámec schváleného rozpočtu, ktoré by mali dodatočný negatívny vplyv na saldo verejnej správy," konštatuje rezort financií.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 00:32