StoryEditor

Ľudová banka vydá hypotekárne listy

20.05.2003, 00:00

Ľudová banka dosiahla v minulom roku zisk 273 miliónov korún. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o redukciu hospodárskeho výsledku o 21 percent. "Pokles zisku je spôsobený zvýšenou povinnosťou odvodov komerčných bánk do Fondu na ochranu vkladov. Ak by sme od toho abstrahovali, hospodársky výsledok je na porovnateľnej úrovni ako v roku 2001," povedal riaditeľ banky Jozef Kollár. V minulom roku totiž Fond na ochranu vkladov zvýšil odvody bánk z 0,3 na 0,75 percenta z objemu vkladov.
Bilančná suma banky vzrástla k ultimu minulého roka o 16 percent na 30,85 miliardy korún a v tomto roku podľa Kollára plánuje Ľudová banka zvýšiť túto hodnotu o ďalších 16 percent. Výrazný nárast zaznamenala banka pri poskytnutých úveroch, keď o viac ako 60 percent sa zvýšila táto najvýznamnejšia časť aktív. Znížili sa však vklady klientov o necelé 4 percentá, ale aj výnosy z ostatných bankových činností. Podľa Kollára to súvisí so znížením kľúčových úrokových sadzieb centrálnou bankou koncom minulého roka.
Jednou z podmienok získania licencie na poskytovanie hypotekárnych úverov je aj výška základného imania. Z tohto dôvodu Ľudová banka zvýšila základné imanie o 330 miliónov na 1 miliardu korún. Od 15. októbra minulého roku do 15. mája poskytla banka hypotekárne úvery v objeme viac ako 250 miliónov a do konca roka ich plánuje poskytnúť v objeme približne 700 miliónov korún. Valné zhromaždenie banky 9. mája odsúhlasilo emisiu hypotekárnych záložných listov v celkovom objeme jednej miliardy v nominálnej hodnote 100-tisíc Sk a maximálnym kupónom 6,5 percenta ročne. Akcionári banky schválili aj rozdelenie minuloročného zisku na výplatu dividend celkovo 142,5 milióna korún, z čoho na kmeňové akcie pripadá takmer 69 miliónov a na prioritné 73,5 milióna korún. Kmeňoví akcionári banky tak získajú za uplynulý rok dividendu vo výške 770 a prioritní 737,50 Sk. Návratnosť do akcií banky bola v minulom roku takmer trikrát vyššia ako úročenie na termínovanom účte.
Ľudová banka pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991. Jej majoritným akcionárom je Volksbank International AG, 100-percentná dcérska spoločnosť Österreichische Volksbanken-AG. V tomto roku chce banka pokračovať v stratégii rýchleho dobudovania obchodnej siete a plánuje otvoriť 12 a v roku 2004 ďalších 14 nových obchodných miest. Ich celkový počet by sa mal pohybovať okolo 60. Podľa Kollára chce banka investovať do dobudovania pobočkovej siete a informačných technológií v tomto roku 15 miliónov eur. V banke pracuje 574 pracovníkov a v tomto roku ich počet prekročí hranicu 700 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 14:54