StoryEditor

Home Mortgage Investment požiadal súd o ochranu

08.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americký hypotekárny ústav Home Mortgage Investment Corp. (HMIC) v pondelok požiadal súd o ochranu pred veriteľmi. Súčasne ďalšie dva hypotekárne ústavy informovali, že prestali prijímať žiadosti o úvery na domy a byty. HMIC je už desiatou veľkou úverovou inštitúciou, ktorá uviedla, že sa stala obeťou "mimoriadneho poklesu", ktorý vedie k nedostatku zdrojov na hypotéky. Pokles cien domov a oneskorenie splácania úverov znižujú záujem investorov poskytovať svoje zdroje tomuto sektoru amerického finančného systému. Nie je záujem ani o jeho obligácie a iné cenné papiere, ktoré sú kryté pôžičkami na nehnuteľnosti.
Medzi hypotekárne ústavy, ktoré zastavili prijímanie ďalších žiadostí na úvery, sa zaradila aj texaská Aegis Mortage Corp. Súčasne priznala, že sa jej nepodarí predať všetky dlhopisy, ktorými chcela získať peniaze pre svojich klientov. Po nej s rovnakou správou prišla aj clevelandská National City Corp.
Veriteľmi HMIC je 40 veľkých bánk, medzi nimi sa nachádzajú aj Deutsche Bank a JP Morgan Chase & Co.
Ozdravenie HMIC by mal zabezpečiť Stephen F. Cooper, ktorý viedol likvidáciu zbankrotovaného energetického gigantu Enron.
Podľa analytika Ganesha Rathnama, ktorý pracuje pre banku Morningstar, odchod HMIC z trhu s nehnuteľnosťami nebude mať veľký vplyv na Newyorskú burzu cenných papierov (NYSE), lebo záväzky hypotekárneho ústavu sú (len) menšie ako 20 miliárd USD, v prepočte necelých 483 miliárd Sk. Banky, ktoré požičali peniaze HMI, sa jednoducho budú musieť poobzerať po nových zdrojoch príjmov.
V tomto roku v USA už skrachovalo viac ako 50 hypotekárnych ústavov. HMIC je medzi nimi na druhom mieste. Najviac nevyrovnaných dlžôb zanechala kalifornská New Century Financial Corp., ktorá vlastne uviedla do pohybu lavínu problémov amerického trhu s hypotékami.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 19:59