StoryEditor

Šéf Citigroup Charles Prince rezignoval

05.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Generálny riaditeľ americkej spoločnosti Citigroup Charles Prince rezignoval zo svojej funkcie. Stal sa tak ďalšou obeťou úverovej krízy, ktorá v lete vyvrcholila ako dôsledok problémov na hypotekárnom trhu v Spojených štátoch. Banka však viac prekvapila správou, že bude možno musieť odpísať stratové investície až za 11 miliárd dolárov.
Prince povedal, že banka pokročila v stratégii zvyšovania budúcej hodnoty podniku, nie je to však dostačujúce. "Vzhľadom na rozsah strát, ktoré sme zaznamenali v súvislosti s investíciami z hypotekárnych záložných listov, je rezignácia jediným čestným riešením, ktoré ako výkonný riaditeľ môžem navrhnúť," povedal.
Citigroup je najväčšia spoločnosť finančných služieb v Spojených štátoch a zameriava sa na bankové služby a správu aktív. Prince zastával funkciu predsedu správnej rady a výkonného riaditeľa. Dočasným výkonným riaditeľom bude sir Win Bischoff, ktorý riadi európsku súčasť Citigroup. Funkciu predsedu správnej rady prevezme bývalý minister financií Spojených štátov Robert Rubin, ktorý je v súčasnosti členom výkonného týmu Citigroup.
"Je to šokujúce, rozsah odpisov je to najprekvapujúcejšie z celého vyjadrenia, rovnako ako rýchlosť, s akou sa zhoršuje kvalita investícií do rizikových hypoték," konštatoval portfóliový manažér spoločnosti Ferguson Wellman Capital Management, Ralph Cole. Otázkou je, s akými odpismi prídu ďalšie banky a čo to bude znamenať pre ich riaditeľov. Akcie Citigroup sa od začiatku roka oslabili o viac ako 30 percent. Princov odchod im však prospel. Akcie banky si na burze v Tokiu polepšili o 5,1 percenta, napriek tomu, že akciový trh klesal. Akcie začali zmazávať straty už v piatok večer v New Yorku, keď sa objavili informácie o tom, že Prince pravdepodobne rezignuje.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 03:26