StoryEditor

S&P zvýšila rating záväzkov Bulharska

27.10.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) zvýšila rating záväzkov Bulharska v zahraničnej mene na úroveň BBB+/A-2 z BBB/A-3. Zároveň potvrdila rating záväzkov v domácej mene na úrovni BBB+/A-2. Výhľad ratingov je stabilný.
"Zvýšenie hodnotenia záväzkov v zahraničnej mene odráža pokračujúce znižovanie zadlženia verejnej správy, perspektívu vysokého rastu ekonomiky a blízky vstup do Európskej únie," uviedol úverový analytik agentúry S&P Remy Salters. Členstvo v Európskej únii prispeje k ďalšej ekonomickej a inštitucionálnej modernizácii a otvorí cestu neskoršiemu vstupu do eurozóny niekedy v roku 2011.
Vyrovnanie hodnotenia záväzkov Bulharska v zahraničnej a domácej mene odráža presvedčenie agentúry S&P, že Bulharsko je na dobrej ceste k vstupu do Európskej menovej únie (EMÚ), čo výrazne zníži potenciálny negatívny dosah kolísania výmenných kurzov. "Najťažšie bude splnenie inflačného kritéria," uviedol Salters. V tomto roku sa očakáva inflácia na úrovni 7 %. Súčasný rýchly rast spotrebiteľských cien ide na vrub zvýšenia regulovaných cien a nepriamych daní. Existuje riziko, že sekundárne efekty môžu odsunúť pokles inflácie, čo by odsunulo aj vstup do EMÚ a znížilo vonkajšiu konkurencieschopnosť krajiny. Až do vstupu Bulharska do eurozóny zostáva externá likvidita kľúčovým obmedzujúcim faktorom pre ďalšie zlepšenie ratingu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 04:31