StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

12.06.2006, 00:00

Pondelok
Nový týždeň začneme infláciou našej krajiny. Podľa odhadu analytikov sa v máji spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 percenta a jadrové ceny o 0,2 percenta. Z Česka príde aprílová priemyselná produkcia, ktorá by mala rásť 10,5-percentným tempom. Nakoniec ešte Veľká Británia ohlási index produkčných cien (PPI) a Spojené štáty zverejnia bilanciu štátneho rozpočtu.

Utorok
Aj utorkové obchodovanie prinesie inflačné dáta. Ako prvé ich zverejní Maďarsko, pričom trh očakáva ich medziročný rast o 2,2 percenta. Nasledovať bude spotrebiteľská inflácia Británie, ktorá navyše pridá aj index maloobchodných cien (RPI). Z Nemecka očakávame indikátor podnikateľského prostredia, meraný inštitútom ZEW, pričom analytici predpokladajú rast indexu z päťdesiatich bodov na päťdesiatjeden bodov. Popoludní pozornosť obrátime k údajom zo Spojených štátov. Zverejnené budú veľkoobchodné zásoby, májové maloobchodné tržby a investormi s napätím očakávaný PPI index, ktorý sa v máji pravdepodobne zvýšil o pol percenta.

Streda
Francúzska harmonizovaná inflácia bude prvou správou stredajšej obchodnej seansy. Po nej bude nasledovať britská nezamestnanosť a správy z Poľska, konkrétne bilancia bežného účtu a spotrebiteľská inflácia. Z Česka prídu produkčné ceny a ceny importovaných a exportovaných tovarov. Najdôležitejšie správy však poskytnú Spojené štáty, ktoré zverejnia index CPI, reálne mzdy a tzv. béžovú knihu Fedu, ktorá by mala naznačiť, ako sa budú vyvíja úrokové sadzby centrálnej banky v najbližšej budúcnosti.

Štvrtok
Štvrté obchodovanie tohto týždňa otvoríme slovenskou harmonizovanou infláciou. Veľká Británia nadviaže maloobchodnými tržbami, ktoré v máji pravdepodobne skončili na aprílovej úrovni. Z druhej strany Atlantiku popoludní príde týždenná nezamestnanosť, priemyselná produkcia, využitie ekonomických kapacít a index filadelfského Fedu, ktorý zrejme klesne z hodnoty 14,4 bodu na dvanásť bodov.

Piatok
Posledný deň týždňa začneme francúzskou obchodnou bilanciou za apríl. Po nej budú nasledovať maďarské a poľské mzdy a rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby našich južných susedov. Bilanciu bežného účtu popoludní zverejnia aj Spojené štáty a týždeň ukončíme predbežným júnovým michiganským indexom spotrebiteľskej dôvery, ktorý bude investormi pravdepodobne netrpezlivo očakávaný a skončiť by mal s miernym prírastkom na hladine 79,5 bodu.
Zdroj: Katarína Antoničová, Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 23:25