StoryEditor

Záujem o doplnkové poistenie trvá

26.02.2006, 23:00
Podľa predbežných neaditovaných výsledkov z jednotlivých doplnkových dôchodkových poisťovní bolo ku koncu minulého roka v systéme doplnkového dôchodkového poistenia zapojených 687 117 poistencov, čo je približne tretina ekonomicky aktívneho obyvateľstva Slovenska. Do 30. júna tohto roka sa doplnkové dôchodkové poisťovne musia transformovať na doplnkové dôchodkové spoločnosti.

Podľa predbežných neaditovaných výsledkov z jednotlivých doplnkových dôchodkových poisťovní (DDP) bolo ku koncu minulého roka v systéme doplnkového dôchodkového poistenia zapojených 687 117 poistencov, čo je približne tretina ekonomicky aktívneho obyvateľstva Slovenska. Do 30. júna tohto roka sa doplnkové dôchodkové poisťovne musia transformovať na doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS). Licenciu DSS už vlastní ING Tatry Sympatia. Na trhu ešte pôsobia Pokoj DDP, DDP Stabilita, DDP Credit Suisse Life & Pension (CSLP) a DDP ING. Spolu spravujú majetok v objeme viac ako 18,05 miliardy korún. Údaje poskytla Asociácia doplnkových dôchodkových poisťovní.

Príspevky zamestnávateľov a daňové úľavy
"Za uplynulý rok predstavovala suma dávok vyplatených dôchodkovými poisťovňami viac ako 1,84 miliardy korún," uvádza Jana Burdová, hovorkyňa skupiny ING, ktorá predsedá Asociácii doplnkových dôchodkových poisťovní. Boom vo vyplácaní dávok nastal v roku 2004, keď suma vyplatených dávok narástla na 1,8 miliardy korún. Klienti odviedli poisťovniam v minulom roku príspevky za takmer 5,2 miliardy korún. Príspevky zamestnávateľov boli okrem daňových úľav rozhodujúcim faktorom na uzatváranie zmlúv. Poistenci s príspevkom zamestnávateľa predstavovali vlani približne tri štvrtiny z poistného kmeňa. Veľkým plusom doplnkového dôchodkového poistenia bol hlavne príspevok zamestnávateľa. Rozšírením tejto výhody aj na produkt životné poistenie, stratilo DDP svoju hlavnú výhodu. V súčasnosti sa tieto produkty odlišujú len minimálne.

Viac ako desaťpercentný prírastok poistencov
Najúspešnejšia v získavaní nových klientov bola v minulom roku DDP Credit Suisse Life & Pension, keď sa jej pod svoje krídla podarilo pritiahnuť v roku 2005 viac ako 38-tisíc nových poistencov. S celkovým počtom klientov 116 492 zostáva stále na štvrtom mieste, keď sa počtom klientov tesne priblížila DDP Stabilita. Najväčšou doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou - aj po transformácii ostatných poisťovní - zrejme ostane ING Tatry Sympatia, ktorá spravuje aktíva pre viac ako 290-tisíc poistencov.

Oddelenie majetku
Štruktúra investícií poisťovní sa takmer nemení. Asi 44 percent zverených prostriedkov zhodnocujú pomocou štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok. Vlani vstúpili všetky DDP do transformačného procesu, ktorého zavŕšením bude ich premena na doplnkové dôchodkové spoločnosti. Transformácia poisťovní prinesie pre klientov najmä to, že sa majetok na účtoch sporiteľov v doplnkových dôchodkových fondoch oddelí od majetku spoločnosti. V porovnaní s povinným druhým pilierom - dôchodkovými správcovskými spoločnosťami - by zákonom povolená štruktúra investícií pod správou budúcich správcovských spoločností DDS mala zabezpečiť svojim klientom aj možnosť vyššieho zhodnotenia úspor.

Počty klientov v doplnkových dôchodkových poisťovniach (stav k 31. 12.2005)
CSLP 116 492
Pokoj DDP 157 159
ING DDP 5 358
DDP Stabilita 117 593
ING Tatry Sympatia 290 515
Zdroj: Asociácia doplnkových dôchodkových poisťovní

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 12:47