StoryEditor

Dolárové mince nie sú populárne

13.02.2007, 23:00
Tri štvrtiny opýtaných Američanov nechce, aby papierové jednodolárové bankovky boli nahradené mincami rovnakej hodnoty.
V článku je tabuľka

Tri štvrtiny opýtaných Američanov nechce, aby papierové jednodolárové bankovky boli nahradené mincami rovnakej hodnoty. Vyplýva to z prieskumu agentúry Associated Press a organizácie pre výskum verejnej mienky Ipsos. Popularitu mincí nedokázali zvýšiť ani na nich vyobrazené historické osobnosti, ako napríklad bojovníčka za práva žien Susan B. Anthonyová či Sakagawea, indiánska sprievodkyňa objaviteľov divokého západu. Otázkou zostáva, či sa to podarí pripravovanej sérii s tvárami amerických prezidentov.

Obľúbenejšie "papiere"
Polovica opýtaných dokonca by nemusela mať súčasne dolárovú mincu a dolárovú bankovku. Papierové doláre s vyobrazeným prezidentom Georgeom Washingtonom sú pritom obľúbenejšie ako ich kovové kolegyne. "Bankovky sú ľahšie, zaberajú menej miesta. Papierové peniaze sa ľahšie počítajú a ukladajú ako kovové mince," povedala pre agentúru AP Nena Wiseová. Zaujímavosťou je, že 42 percent respondentov si denne ukladá drobné do "zaváraninového pohára alebo prasiatka". Približne polovica pri sebe nosí drobné a používa ich pri platení. Ľudia však kovové mince nechcú zrušiť. Pri otázke, či obmedziť jednocentové mince, až 71 percent z tisícky opýtaných bolo proti. Pritom náklady na "penny" sú vyššie ako je ich hodnota.

So ženami to nevyšlo
Hoci ročne by sa dali ušetriť milióny dolárov súvisiacich so znížením nákladov na tlač, neuvažuje sa o stiahnutí bankoviek v prospech trvanlivejších mincí. Dve posledné snahy propagovať širšie používanie dolárových mincí sa ukázali ako neúspešné. Pred dvadsiatimi piatimi rokmi neuspela feministka Anthonyová. V roku 2000 zlyhala Šošónka Sakagawea, ktorá pomáhala pri expedícií objaviteľov nového kontinentu Lewisa a Clarka. Anthonyová bola na striebornej minci, ktorá pripomínala štvrťdolár. V mincovni USA zostali zásoby nepoužitých mincí s jej podobizňou. Dolár zlatej farby s Indiánkou sa tiež v mincovni kopil pre rovnaký dôvod - nezáujem. Američania hovoria, že uprednostňujú tradičnú zelenú bankovku. Nesmieme pritom zabúdať ani na to, že rozšírené bankové karty vytláčajú používanie hotovosti.

Nové prezidentské mince
Vo štvrtok sa do obehu dostanú nové jednodolárové mince venované americkým prezidentom. Americký Kongres schválil nové jednodolárovky a verí, že nová séria bude populárnejšia ako jej predchodcovia.
Najnovšia minca ponesie obraz prezidenta Washingtona. V tomto roku budú ešte nasledovať portréty jeho kolegov Johna Adamsa, Thomasa Jeffersona a Jamesa Madisona. Každé tri mesiace sa tak na zlatom dolári objaví nový prezident v takom poradí, v akom boli v úrade. Od roku 1794 pôjde o 14. sériu dolárových mincí. V roku 1979 Anthonyová vystriedala na dolári prezidenta Dwighta Eisenhowera. Ten tu bol umiestnený od roku 1971. Pred ním si dala mincovňa 36-ročnú pauzu, keďže dolár so symbolikou mieru vydala v roku 1935.
Štátna mincovňa nechce nič ponechať na náhodu a oslovuje centrálnu banku Fed a prevádzkovateľov bankomatov, aby zvýšila záujem o novú mincu.
Verejnosť dostane jednodolárovky s Washingtonom v komerčných bankách, ktoré o ne zažiadali v centrálnej banke. Tá má na starosti distribúciu. Riaditeľ Mincovne USA pre agentúru AP povedal, že ho potešil začiatočný záujem o novú mincu. Zatiaľ Fed objednal 300 miliónov čerstvých jednodolároviek.

Dolárová hotovosť v obehu (mld.)
1910 3,1
1920 5,7
1930 4,5
1940 7,8
1950 27,2
1960 32,1
1970 54,3
1980 127,1
1990 266,9
2000 571,1
2006 762,1
Zdroj: Fed

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. máj 2024 10:35