StoryEditor

Olivový olej je luxusným tovarom

28.04.2006, 00:00

Olivový olej sa čoraz viac stáva luxusným produktom. Nasvedčuje tomu situácia na Pyrenejskom polostrove, ktorého dve krajiny -- Španielsko a Portugalsko -- sú najväčším exportérom olivového oleja v celosvetovom meradle. Pripadá na ne až 60 percent celosvetového exportu. Zároveň ide aj o veľkých spotrebiteľov. Len v samotnom Španielsku olivové plantáže zaberajú 2,1 mil. hektárov pôdy a počet olivovníkov prevyšuje 215 miliónov.
V tejto krajine sa mu odjakživa hovorí aj "zelené zlato" -- teraz s dôrazom na druhom slove v názve. "Od októbra minulého roka cena olivového oleja totiž drasticky stúpla," hovorí Aurora Camachová z olivovej burzy MFAO v meste Jaén. Hlavným obdobím zberu sú mesiace november, december a január.
Jednou z príčin je nebývalé sucho, aké Španieli nezaregistrovali posledných šesťdesiat rokov. V dôsledku toho sa cena oleja za liter v obchodoch zvýšila o 43 percent na dnešných priemerných päť eur. Zväz španielskych producentov olív Anierac (Asociación National des Industriales Envasadores y Refinadores de Aceites Comestibles) dokonca hovorí o zvýšení až o 55 percent. A aj keď sa v apríli cenová hladina ustálila, na trhu vládne neistota. K ďalšiemu upokojeniu by mohli prispieť správy, podľa ktorých sa množstvo vylisovaného oleja v sezóne 2005/2006 takmer priblíži hranici 1,3 milióna ton zo sezóny 2004/2005. Teraz sú plné i sklady, lebo pre vysoké ceny v maloobchode klesol zákaznícky dopyt.
S nejakým poklesom cien v najbližších mesiacoch nikto nepočíta. "Cenová úroveň je stále veľmi vysoká a taká v najbližších mesiacoch zrejme aj zostane," tak znie úsudok A. Camachovej. Kilo olivového oleja špičkovej kvality sa na súčasnom trhu s derivátmi predáva po 3,22 eura. Pred dvoma rokmi, keď MFAO vznikala, bola východisková cena ešte o poznanie nižšia -- 2,35 eura. Pre vysoké ceny neustále stúpa aj objem obchodných operácií uzatvorených na MFAO v Andalúzii, ktorá je najväčšou produkčnou oblasťou zelených i čiernych olív v celom Španielsku. Ročný počet termínových kontraktov (futures) dosahuje okolo 50 000 a predané množstvo oleja prevyšuje 50 000 ton. Obchody s derivátmi využívajú najmä domáci pestovatelia. Poisťujú sa takto pred vysokými výkyvmi cien, ktorým čelí tento agrárny sektor. Úroda olív značne závisí od dostatku vlahy. Burza chce teraz zvýšiť svoj základný kapitál a výraznejšie preniknúť aj do zahraničia. (hn/gaf)

Olivový olej je surovinou, ktorú si ľudia cenia z mnohých dôvodov. Jeho konzumácia totiž pozitívne ovplyvňuje zdravotný stav človeka. Za studena lisovaný olej (niekedy nazývaný aj panenský) obsahuje až 80 percent nenasýtených mastných kyselín. Vyrába sa tak, že plody sa zbavia kôstok a rozdrvia sa na kašu. V odstredivke sa z masy oddelí voda a olej. Produkty z olív hrali po celé stáročia mimoriadne dôležitú úlohu najmä v ekonomike stredomorských krajín. Sú známe už z antiky.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 16:56