StoryEditor

Tajomná scientológia

15.06.2007, 00:00

Zakladateľ Scientologickej cirkvi (SC) bol Lafayette Ronald Hubbard (1911 --1986). Scientologické náboženstvo sa zakladá výhradne na výskumoch L. R. Hubbarda, jeho spisoch a zaznamenaných prednáškach, ktoré sú jediným zdrojom všetkých princípov, učení, filozofie, praxe, obradov a všetkých základných smerníc viery. Obsahujú viac ako 500 000 strán písomných dokladov, takmer 3 000 zaznamenaných prednášok a viac ako 100 filmov.

Thetan -- jedinec sa delí na dušu, myseľ a telo. Duša sa nazýva Thetan (z gréc. theta -- duša). Thetan je nesmrteľná duchovná bytosť, ktorej zážitky siahajú za hranice jedného života. Thetan má myseľ, kde sa ukladajú všetky zážitky a skúsenosti.
Myseľ Thetana -- delí sa na analytickú a reaktívnu myseľ. V reaktívnej mysli sa ukladajú tzv. engramy, čiže negatívne zážitky, ktoré v sebe nesú bolesť -- fyzickú alebo psychickú. Naopak, analytická myseľ obsahuje všetko ostatné -- všetky pozitívne zážitky a skúsenosti. Za normálnych okolnosti sa jedinec riadi analytickou mysľou a správa sa racionálne. Pri strese alebo oslabení je jedinec pod vplyvom reaktívnej mysle. Vtedy nie je sám sebou a jeho negatívne zážitky ho úplne ovládajú a správa sa iracionálne.
Dianetika -- Hubbardova metóda, ktorá má Thetanovi pomôcť zbaviť sa všetkých negatívnych zážitkov, a tým uvoľniť svoju blokovanú kapacitu a potenciál, a tak sa stať racionálnym vo svojom správaní. Tomuto stavu sa hovorí Clear.
Nad stavom Clear sú ďalšie pokročilé duchovné stupne, ktoré sú však prístupné len tým, ktorí už dosiahli stav Clear. Sú to takzvaní Operujúci Thetani (OT).
Auditing (z lat. audire -- počúvať) -- proces očisťovania reaktívnej mysle. Školený audítor kladie auditovanému (Thetanovi) množstvo otázok, zameraných na jeho minulé negatívne skúsenosti.
E-meter -- prístroj, používaný pri auditingu. Často je označovaný ako detektor lži, čo však scientológovia popierajú.
Kurzy -- Scientologická cirkev a spoločnosti na ňu prepojené organizujú kurzy, ktoré podľa názvu často nemajú nič spoločné s náboženstvom. Ich názvy sú napr.: Komunikáciou k úspechu, Osobné hodnoty a integrita alebo Anatómia ľudskej mysle. Človek sa musí zúčastniť tak vzdelania, ako aj auditingu, aby dosiahol úplnú duchovnú slobodu.
Vyššie učenia -- Pre začiatočníkov scientológia pripomína psychoanalýzu, mnohé z ich metód dokonca môžu byť pre niekoho i účinné. Tzv. vyššie učenia sa môžete dozvedieť, iba ak sa prepracujete na úrovne, na ktorých ich podľa scientológov dokážete pochopiť. Keďže však na internete možno dnes nájsť všetko, nie je problémom zistiť, o čom vyššie učenia scientológie hovoria: pred 75 miliónmi rokov zlý vládca galaxie Xenu priviedol na Zem miliardy ľudí a umiestnil ich k dvom sopkám, ktoré potom nechal explodovať pomocou vodíkovej bomby. Vznikli tak nešťastné duše, ktoré dodnes blúdia po Zemi a živým ľuďom spôsobujú mnohé psychické a fyzické problémy. Scientológia si však s nimi, samozrejme, dokáže poradiť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 01:40