StoryEditor

Výročia týždňa

13.10.2006, 00:00

8. októbra 1962
Začiatok Spiegel aféry. Nemecký časopis Spiegel uverejnil článok pod názvom Čiastočne pripravení na obranu o manévroch NATO. Príspevok odhalil smutný stav nemeckého bundeswehru, ktorý mal čeliť komunistickej hrozbe z východu. Dňa 26. októbra bola obsadená a prehľadaná hamburská redakcia časopisu a byty niektorých novinárov. Šéfredaktora Augusteina zatkli na 93 dní. O mesiac neskôr bol z Adenauerovej vlády odvolaný minister obrany Franz Josef Strauß, ktorý presadzoval represiu novinárov.

9. októbra 1958
Zomrel pápež Pius XII. Dvestošesťdesiatou hlavou katolíckej cirkvi sa stal 2. marca 1939, niekoľko mesiacov pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Aj polstoročie po smrti vyvoláva kontroverzie v súvislosti so svojimi postojmi počas vojny. Kým napríklad bývalá izraelská premiérka Golda Meirová vyzdvihla jeho hlas, ktorý sa postavil za obete nacizmu, niektorí historici spochybňujú jeho pôsobenie a hovoria o mlčaní a možných antisemitských postojoch pontifika.

9. októbra 1967
Bolívijská armáda zajala (8. 10.) a bez súdu popravila Ernesta "Che" Guevaru. Vyštudovaný argentínsky lekár pomáhal Fidelovi Castrovi uskutočniť revolúciu na Kube, Neskôr, po viacerých vládnych postoch, pôsobil ako "profesionálny revolucionár" v Kongu a v Bolívii. Po smrti sa Che stal ikonou socialistického hnutia.

11. októbra 1986
Reykjavícky summit amerického prezidenta Ronalda Reagana a sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova. V tomto roku navrhol Reagan zákaz balistických striel, svoj návrh však kompenzoval projektom Strategická obranná iniciatíva, známym ako hviezdne vojny. Gorbačov návrh odmietol a summit sa skončil neúspechom. O rok neskôr však obaja aktéri podpísali zmluvu o likvidácii jadrových rakiet stredného doletu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 01:52