TASR/František Iván
StoryEditor

Číňania kupujú košické oceliarne, kľúče od fabriky si majú prevziať po Novom roku

25.09.2017, 11:13
Americkí majitelia tak zmietli zo stola ponuky iných záujemcov a dohodli sa s He Steel-om o možnom predaji.

Košické oceliarne U. S. Steel, ktoré dávajú prácu 10-tisíc ľudom, pravdepodobne zmenia od 1. januára 2018 majiteľa. Ich novým vlastníkom sa za približne 1,2 miliardy eur údajne stane čínsky, štátom ovládaný, gigant He Steel Group.

Informáciu priniesol denník Korzár s odvolaním sa na svoje zdroje z prostredia fabriky.

Vyše miliardy

Pytačky okolo košických železiarní mierili k rozuzleniu už začiatkom tohto roka. Predaj košických železiarní U. S. Steel odštartoval koncom januára podpísom memoranda o porozumení medzi americkou United States Steel Corporation a čínskym oceliarskym obrom.

Americkí majitelia tak zmietli zo stola ponuky iných záujemcov a He Steel-u udelili exkluzivitu k rokovaniam o možnom predaji.

Podľa informácií HN totiž ležili na stole topmanažmentu americkej spoločnosti z Pittsburghu tri ponuky. Dve čínske, od oceliarskej He Steel Group a – údajne – od energetického holdingu CEFC a jedna z Česka od konzorcia spoločností na čele s Moravia Steel.

Favoritom je však druhá najväčšia oceliareň sveta He Steel, ktorá mala za akcie košickej fabriky núkať až 1,4 miliardy eur. To bola zhruba cena, za ktorú bol U.S. Steel už roky ochotný odpredať svoje jediné ziskové aktívum.

Investičný dlh bol problém

Ako problém sa ale ukázal obrí investičný dlh v košickej fabrike. Odborníci z prostredia oceliarskeho biznisu ho totiž odhadujú od jednej až po dve miliardy eur vzhľadom na to, aké segmenty výroby plánuje noví majiteľ rozvíjať.

He Steel pritom vlani od srbskej vlády kúpila železiarne v Smedereve, ktoré kedysi vlastnili U. S. Steel. Slovenské U. S. Steel Košice, aktuálne jediná európska dcéra amerického oceliarskeho zoskupenia, generujú zhruba 20 percent tržieb celej korporácie. Navyše ako jediná oceliareň zo stratovej skupiny U. S. Steel vytvárajú posledné štyri roky kladné hospodárske výsledky.

Z memoranda podpísaného slovenskou vládou a Američanmi v roku 2013 pritom vyplývajú pri zmene majiteľa košických železiarní sankcie. Ak by došlo k predaju do konca marca 2018, spätná platba z vrecka oceliarov do štátneho rozpočtu dosiahne sumu 10 miliónov dolárov, po tomto termíne by to už bolo ale bez doplatku.

01 - Modified: 2024-02-09 14:29:27 - Feat.: - Title: Slovensko čaká na silnejší impulz. Našu ekonomiku nateraz zachránili automobily, dolu ju ťahali televízory 02 - Modified: 2024-02-08 12:39:20 - Feat.: - Title: Zisk oceliarskeho giganta ArcelorMittal sa prepadol. Dôvodom bolo nešťastie v Kazachstane 03 - Modified: 2023-12-22 07:52:21 - Feat.: - Title: Biden chce kvôli národnej bezpečnosti preveriť predaj U.S. Steel do Japonska 04 - Modified: 2023-12-18 16:34:56 - Feat.: - Title: Predaj U. S. Steel, vrátane košických oceliarní, potvrdil aj šéf odborov 05 - Modified: 2023-12-18 15:27:54 - Feat.: - Title: Košické oceliarne budú mať nového majiteľa. Americký U. S. Steel kupujú Japonci
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
18. apríl 2024 08:52