StoryEditor

Negatívne vyhliadky v čínskom realitnom sektore rastú, čakajú ho zrejme ďalšie krachy developerov

21.10.2023, 13:34
Autor:
TASRTASR

Developerské spoločnosti bojujú so slabým výhľadom predaja domov, pričom majú čoraz väčšie problémy s financovaním.

Čínsky realitný sektor zrejme čakajú ďalšie krachy, keďže developerské spoločnosti bojujú so slabým výhľadom predaja domov, pričom majú čoraz väčšie problémy s financovaním, tvrdia úveroví analytici, uvádza Reuters.

Podľa výpočtov spoločnosti CreditSights sa problém so splácaním týka dlhopisov v hodnote 124,5 miliardy USD (117,55 miliardy eur), pričom celkový objem dolárových dlhopisov čínskych developerov predstavuje 175 miliárd USD.

CreditSights totiž v dôsledku doložky o krížovom zlyhaní počíta medzi nesplácané všetky dolárové dlhopisy kedysi najväčšieho čínskeho súkromného developera Country Garden.

Ak počítame aj október, podľa údajov firmy Dealogic sú v najbližších šiestich mesiacoch splatné čínske realitné dlhopisy v celkovej hodnote 60,5 miliardy USD, pričom na zahraničné dlhopisy pripadá minimálne jedna tretinu z tejto sumy.

Medzinárodní držitelia dlhopisov spoločnosti Country Garden sa teraz snažia rokovať so spoločnosťou o spôsoboch ich vyrovnania.

image

Rast čínskej ekonomiky sa spomalil, hrubý domáci produkt stúpol viac, ako odhadovali analytici

Problémy majú aj v ďalšie firmy. Štátom podporovaná spoločnosť Sino-Ocean Group usporiadala v piatok 20. októbra stretnutie držiteľov dlhopisov, na ktorom navrhla predĺženie tolerančnej lehoty na splatenie úrokov z dlhopisov splatných tento týždeň do budúceho štvrtka 26. októbra. Ako dôvod potreby odkladu platby uviedla prevádzkové ťažkosti.

Firma tiež uviedla, že je pripravená vypracovať primeraný plán splácania dlhu, ak sa jej nepodarí splatiť dlhopisy v stanovenom termíne.

Ďalší významný developer Gemdale zaznamenal od utorka pokles hodnoty svojich dlhopisov. Dôvodom bolo odstúpenie šéfa firmy, ktoré vyvolalo obavy, že aj Gemdale sa môže dostať do finančných problémov.

Ako vo štvrtok ukázali oficiálne údaje, ceny nových domov v Číne v septembri klesli tretí mesiac po sebe. To zmarilo nádeje na potenciálny obrat počas obdobia s tradične najsilnejším dopytom, a to aj napriek vládnym snahám o oživenie realitného sektora.

Analytik S&P Global Ratings Ricky Tsang upozornil, že developeri, a predovšetkým súkromní, majú okrem slabého toku hotovosti z predaja domov naďalej problémy pri získavaní finančných prostriedkov.

  

01 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA 02 - Modified: 2024-05-16 17:04:02 - Feat.: - Title: Čínska politika môže ohroziť životaschopnosť investícií v USA, povedala Bidenova ekonomická poradkyňa 03 - Modified: 2024-05-16 16:34:34 - Feat.: - Title: USA a Čína by mali vyriešiť obchodné napätie. Bidenove clá môžu roztrieštiť dodávateľov, tvrdí menový fond 04 - Modified: 2024-05-16 09:19:46 - Feat.: - Title: Tvrdenia USA a Európy o nadmernej kapacite Číny sú obchodným protekcionizmom, tvrdí ministerstvo obchodu 05 - Modified: 2024-05-16 05:28:34 - Feat.: - Title: Čína je pripravená pracovať s Ruskom. Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 00:06