StoryEditor

V Bielorusku odsúdili v neprítomnosti piatich aktivistov na 12 rokov väzenia

18.01.2023, 23:56
Autor:
ČTKČTK

Všetkých päť aktivistov - vrátane novinárov Dzmitrija Navošu a Janiny Sazanovičovej - v súčasnosti žije v zahraničí. Mestskému súdu v Minsku ponúkli svoju účasť cez videospojenie.

Súd v Minsku dnes odsúdil päticu aktivistov na dvanásťročné tresty väzenia za to, že vytvorili alebo prispievali do telegramového kanála Čierna kniha Bieloruska. Ten zverejňoval osobné údaje členov bezpečnostných zložiek, ktorí sa podieľali na brutálnom potlačení protestov proti oficiálnym výsledkom prezidentských volieb v roku 2020. Súd obvinenej v ich neprítomnosti konštatoval vinnými z podnecovania k sociálnej nenávisti a nezákonného vyzradenia osobných údajov, uviedlo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Všetkých päť aktivistov - vrátane novinárov Dzmitrija Navošu a Janiny Sazanovičovej - v súčasnosti žije v zahraničí. Mestskému súdu v Minsku podľa RFE/RL ponúkli svoju účasť cez videospojenie, ale ten to odmietol. Požadoval od nich, aby boli prítomní v súdnej sieni. Proces trval niečo málo vyše mesiaca a odohrával sa za zatvorenými dverami, píše stanica vo svojom bieloruskom servise Radio Svaboda.

Bieloruská tajná služba KGB odsúdených umiestnila na "zoznam teroristov", poznamenala ľudskoprávna organizácia Vjasna. Tá tiež upozornila na to, že je to rozsudok v prvom procese, ktorý sa v krajine odohrával v neprítomnosti obžalovaných. Novelu Trestného zákona, ktorá umožňuje súdne procesy v neprítomnosti, podpísal bieloruský autoritársky vodca Alexander Lukašenko vlani v júli.

Účet Čierna kniha Bieloruska vznikol v lete roku 2020 v čase rozsiahlych demonštrácií proti oficiálnym výsledkom volieb. Objavovali sa na ňom osobné údaje príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí sa podieľali na brutálnom potlačení protestov. Tie vypukli v reakcii na oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých opäť zvíťazil dlhoročný vládca krajiny Lukašenko. Opozícia a Západ považujú hlasovanie za sfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznávajú, vo voľbách podľa nich zvíťazila opozičná líderka Svjatlana Cichanouská.

Bezpečnostné zložky pri zásahoch proti demonštráciám desaťtisíce ľudí zatkli a tisíce ich zbili, z krajiny prichádzali správy o mučení zadržaných. Mnoho Bielorusov utieklo do zahraničia. Represie Lukašenkovho režimu pokračujú. Podľa mimovládnej organizácie Vjasna je v tejto krajine v súčasnosti takmer 1500 politických väzňov.

V Minsku medzitým tento týždeň začal súd so samotnou Cichanouskou a štyrmi ďalšími opozičnými lídrami. Sú obžalovaní okrem iného z vlastizrady, vytvorenia extrémistickej skupiny alebo sprisahania za účelom neústavného prevzatia moci. Všetci sú v zahraničí a tak tiež ich súdia v neprítomnosti.

01 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 02 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 03 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe 04 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. apríl 2024 02:47